Η 31χρονη που εμπνεύστηκε το Tinder, χώρισε, παρενοχλήθηκε και… έγινε η νεότερη δισεκατομμυριούχος του 2021!

Η 31χρονη Whitney Wolfe Herd είναι αυτή τη στιγμή η νεαρότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στον κόσμο. Πρόκειται για την ιδρύτρια και CEO της γνωστής εφαρμογής γνωριμιών Bumble, όπου μόνο οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να κάνουν το πρώτο βήμα για προσέγγιση, όταν το άτομο που της ενδιαφέρει είναι διαφορετικού φύλου.

Στις δηλώσεις της υποστηρίζει με πάθος πως βρίσκεται μόνιμα σε εγρήγορση με σκοπό της την εξόντωση του μισογυνισμού: «To γεύμα των ηγετών δεν είναι πια μόνο για τους άνδρες. Αξίζουμε όλες μια θέση στο τραπέζι αυτό».

Στο παρελθόν η 31χρονη δισεκατομμυριούχος ήταν συνιδρύτρια στην άλλη πασίγνωστη εφαρμογή γνωριμιών Tinder, στην οποία μάλιστα η ίδια εμπνεύστηκε την ονομασία. Η συνεργασία της, όμως, δεν είχε αίσιο τέλος.

Έχοντας ξεκινήσει από την ηλικία των 20 να διεκδικεί έδαφος στην κάστα του Hollywood, είχε ήδη αναπτύξει επαφές με διασήμους, οι οποίες σίγουρα βοήθησαν στην ανέλιξη της. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι η Whitney Wolfe Herd είχε δημιουργήσει το δικό της φιλανθρωπικό project, όπου πουλούσε χειροποίητες tote bags από μπαμπού. Τα έσοδα των πωλήσεων προσφέρονταν σε περιοχές, οι οποίες είχαν επιβαρυνθεί από τις πετρελαιοκηλίδες της BP. Σταθερές της πελάτισσες ήταν η Nicole Richie, καθώς και η Rachel Zoe.

Αργότερα, στα 23 της αποφάσισε να συνεργαστεί με τρεις άνδρες στη δημιουργία μίας startup επιχείρησης, προκειμένου να υλοποιήσουν την ιδέα του Tinder. Ήθελαν να δημιουργήσουν μία εφαρμογή ερωτικών γνωριμιών με βάση τη χιλιομετρική απόσταση, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να συνομιλήσουν μόνο με όσους υπήρχε αμοιβαίο ενδιαφέρον. Η ονομασία Tinder (=φυτίλι) αποτέλεσε ιδέα της Whitney Wolfe Herd και έκανε τελικά πάταγο.

Το Tinder γνώρισε ήδη από το ξεκίνημα του μεγάλη φήμη και κυριάρχησε τελικά ανάμεσα σε άλλες εφαρμογές γνωριμιών, που είχαν κάνει την εμφάνιση τους τότε. Το διάστημα εκείνο η 31χρονη -πλέον- δισεκατομμυριούχος διατηρούσε σχέση με τον συνιδρυτή του Tinder, Justin Mateen.

Όταν αργότερα ήρθε ο χωρισμός για το ζευγάρι, ο Justin Mateen δεν μπορούσε να το διαχειριστεί, με αποτέλεσμα να παρενοχλεί συνεχώς την πρώην σύντροφο του, προσβάλλοντας την και προσπαθώντας να την ελέγξει.

Λίγο καιρό μετά και ενώ η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει, με τον πρώην σύντροφο της να μην παύει να ενοχλεί την 25χρονη τότε Whitney Wolfe Herd, η ίδια αποφασίζει να στραφεί στη δικαιοσύνη και να τον μηνύσει για σεξουαλική παρενόχληση. Ενώ λοιπόν, η συνιδρύτρια του Tinder βιώνει μία πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, έχοντας προβλήματα ανθρωποφοβίας και κρίσεις πανικού, η κοινή γνώμη δεν την βοηθάει καθόλου, καθώς πολύς κόσμος τής επιτίθεται στα social media με απειλές θανάτου και βιασμού.

Τελικά, η κατάσταση λήγει με δικαστική απόφαση, που την απομακρύνει εξωδικαστικά από το Tinder, δίνοντας της αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ. Αυτή ήταν και η αρχή της επιτυχίας για την Whitney. Αμέσως, κάνει την επόμενη κίνηση της στον επιχειρηματικό τομέα και ιδρύει το 2014 με τη βοήθεια του Ρώσου μεγιστάνα, Andrey Andreev, το Bumble Inc στο Τέξας.

Μετά τις άσχημες εμπειρίες της, θέλοντας να δώσει το “πάνω χέρι” στις γυναίκες, φροντίζει το Bumble Inc να διαφοροποιείται από τις άλλες εφαρμογές γνωριμιών. Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω εφαρμογή η γυναίκα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και μετατρέπεται σε “κυνηγό” αντί για “θήραμα” στο κομμάτι του φλερτ.

Σε ένα match, που μπορεί να προκύψει μεταξύ ετεροφυλόφιλων ατόμων, μόνο η γυναίκα μπορεί να στείλει το πρώτο μήνυμα, ενώ αν πρόκειται για δύο ομοφυλόφιλους η δυνατότητα αποστολής μηνύματος δίνεται και στα δύο άτομα.

Πέρα από τη διαφοροποίηση αυτή, έχει θέσει επιπλέον όρους στους χρήστες της εφαρμογής. Δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν όπλα, ούτε και mirror selfies. Ακόμα, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ρητορική μίσους απογορεύεται αυστηρά, μπλοκάροντας τον χρήστη.

Αυτή τη στιγμή το dating app της 31χρονης είναι το 2ο δημοφιλέστερο στις ΗΠΑ και οι μετοχές του εκτιμώνται στα 14δισ. δολάρια, καθιστώντας τη πλέον δισεκατομμυριούχο. Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes για το 2021, αποτελεί τη νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχο στον κόσμο.