Η Ώρα της Γης 2014 στην Κύπρο ξεπερνά τις προσδοκίες

Δηλώσεις Συντονίστριας για την Ώρα της Γης Κύπρου, κ. Αλεξίας Σακαδάκη

Δεκατρία δημαρχεία και δεκαεννέα οργανισμοί και φορείς στηρίζουν φέτος τις δράσεις για την Ώρα της Γης στην Κύπρο. Όλες οι δράσεις συντονίζονται από την Νεολαία Οικολόγων και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών που είναι οι εκπρόσωποι του παγκόσμιου διοργανωτή στην Κύπρο (WWF Αυστραλίας).

Οι εκδηλώσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Οι δήμοι που έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους είτε με τοπικές δράσεις, είτε με σβήσιμο φώτων σημαντικών σημείων εντός των ορίων τους, είτε καλώντας τους δημότες τους να συμμετέχουν είναι οι δήμοι Λευκωσίας, Γερμασόγειας, Πόλης Χρυσοχούς, Τσερίου, Δερύνειας, Αγίου Αθανασίου, Λεμεσού, Αραδίππου, Αγλαντζιάς, Λευκάρων, Στροβόλου και Αθηένου.

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου με τη βοήθεια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ομάδα μαθητών θα συμμετέχει στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, όπου μαθητές και μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να φέρουν τους Βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους όσο αφορά την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Παράλληλα στο αίθριο της Βουλής θα παρουσιαστούν κατασκευές μαθητικών ομάδων εργασίας σχετικά με την προστασία του πλανήτη.

Το Σάββατο, 29 Μαρτίου στις 11 το πρωί δεκατέσσερις συνολικά οργανώσεις και φορείς οργανώνουν φεστιβάλ περιβάλλοντος στο πάρκο παρά το Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα διεξάγονται εργαστήρια όπου θα παρουσιάζονται τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος και οικολογικής συμπεριφοράς, καθώς και παιδικό οικολογικό θεατρικό εργαστήρι.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γράψουν ή να ζωγραφίσουν συνθήματα για την προστασία του πλανήτη πάνω σε άσπρα υφάσματα, τα οποία θα ενωθούν επί τόπου και θα μετατραπούν σε ένα μεγάλο πανό που θα διακοσμήσει τους κήπους του Προεδρικού.

Στο φεστιβάλ περιβάλλοντος θα συμμετέχουν το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, το Γραφείο της Επιτρόπου Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Τμήμα Δασών, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων, η Ένωση Δήμων Κύπρου, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, η Νεολαία Οικολόγων, η Green Dot, η Ανάκυκλος Περιβαλλοντική, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, οι Φίλοι της Γης Κύπρου, το Let’s do it Cyprus και τo Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας.

Το βράδυ στις 29 Μαρτίου η ώρα 7:30μμ το Προεδρικό Μέγαρο θα ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχθεί το κοινό για την επίσημη παγκόσμια εκδήλωση του σβησίματος των φώτων. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.