Η όποια νέα διαδικασία να καθιστά υπόλογη ή ελεγχόμενη για τις προτάσεις της, την Τουρκία

Η όποια νέα διαδικασία στο Κυπριακό θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη ή ελεγχόμενη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στα αποκαλυπτήρια μνημείου αγνοουμένων, πεσόντων και δολοφονηθέντων κατοίκων του χωριού Μάνδρες στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης πως «οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα παραμείνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης βασισμένης στις Συμφωνίες Κορυφής, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

«Και δεν θα πρέπει – και το τονίζω – η όποια λύση να παραγνωρίζει την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκό κράτος και ακριβώς, για το λόγο αυτό απαιτείται ουσιαστική εμπλοκή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε επίσης ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που να είναι καλά προετοιμασμένες και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα θετικό αποτέλεσμα».

Στόχος μας, όπως ανέφερε, «δεν είναι μια διαδικασία χάρη της διαδικασίας, αλλά η ορθή επίλυση του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο «θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης».

«Είναι πεποίθησή μου ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση όλων ανεξαιρέτως διότι δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο πατριώτες» ανέφερε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει Ελληνοκύπριος που να μη θέλει να δει την πατρίδα μας να απαλλάσσεται από τα κατοχικά στρατεύματα ή να επανενώνεται ή να δημιουργούνται οι συνθήκες εκείνες έτσι ώστε να συνδημιουργήσουμε, μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, διαγράφοντας πολλές από τις πικρίες που μας χώρισαν».

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «απαιτείται οπωσδήποτε διεκδικητική πολιτική, απαιτείται οπωσδήποτε η συμπαράσταση και η έξωθεν βοήθεια προκειμένου να πειστεί η κατέχουσα Τουρκία να συμβαδίσει με το διεθνές δίκαιο, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θεωρούμε ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα, η πατρίδα μας» ανέφερε ο Πρόεδρος.

«Παράλληλα με τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουμε για να μπορέσει να εξέλθει ο τόπος και οι συμπολίτες μας από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα, όλων ανεξαίρετα των πολιτικών δυνάμεων και όλων ανεξαίρετα των Ελλήνων της Κύπρου προκειμένου να δώσουμε την απάντηση όχι μόνο σε αυτούς που τιμούμε και που έδωσαν με το αίμα τους το στίγμα του πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο κάθε πολίτης, αλλά και στις μέλλουσες γενιές, πως θα πρέπει δηλαδή να ζήσουν σε μια πατρίδα που να είναι όπως και οι λοιπές των ευρωπαϊκών χωρών, απόλυτα σύμφωνοι, απόλυτα δημιουργικοί και απόλυτα ωφέλιμοι για τους κατοίκους της» πρόσθεσε.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις ηρωικές μορφές των πεσόντων και δολοφονηθέντων του χωριού Μάνδρες. Τον πεσόντα έφεδρο ανθυπολοχαγό Ιωάννη Ιωάννου, τον αγνοούμενο έφεδρο στρατιώτη Ιωάννη Μιχαήλ Κουτσόφτα, τους δολοφονηθέντες πολίτες Γεώργιο Χριστοδούλου, Σωτήριο Χατζηπαναγή, Πασχάλη Μοσφίλη, Φοίβο Καραγιάννη και Ιωάννη Καραγιάννη.

Και οι πέντε ήταν παντρεμένοι οικογενειάρχες, ηλικίας από 30 μέχρι 50 χρόνων, τους οποίους οι Τούρκοι εκτέλεσαν εν ψυχρώ την 1η Σεπτεμβρίου, 1974, κοντά στο χωριό Τζιάος και τους έκρυψαν μαζί με πολλούς άλλους σε λάκκο που μετέτρεψαν σε ομαδικό τάφο, πιστεύοντας ότι έτσι θα έκρυβαν και το φρικτό έγκλημά τους. Το 2011, μετά από 37 χρόνια τα οστά τους ανεβρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Ο πεσών ανθυπολοχαγός, Ιωάννης Ιωάννου, στις 14 Αυγούστου, ημέρα της δεύτερης φάσης της εισβολής, με τους ηρωικούς στρατιώτες του τάγματός του, έδωσαν άνιση μάχη με τον πανίσχυρο Αττίλα. Μαζί με πέντε άλλα παλικάρια βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τους υπεράριθμους Τούρκους εισβολείς, οι οποίοι τους εκτέλεσαν, μέσα στο φυλάκιό τους. Τα λείψανα του ήρωα ανθυπολοχαγού αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA και δόθηκαν για ταφή, τον Αύγουστο του 2001.

Ο Ιωάννης Μιχαήλ Κουτσόφτας βρίσκεται ακόμα στον τραγικό κατάλογο των αγνοουμένων. Οι μαρ4τυρίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι ο Ιωάννης Κουτσόφτας, όπως και οι άλλοι συγχωριανοί του, εκτελέστηκε εν ψυχρώ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «οι επτά πεσόντες της κοινότητας ριζωμένοι στην καρδιά και στη σκέψη μας, θα μας θυμίζουν, από τον ιερό αυτό χώρο, όχι μόνο την ηρωική θυσία τους, αλλά και τη βαρβαρότητα και τη θηριωδία κάποιων που τάχα επενέβησαν στην Κύπρο για να γίνουν ειρηνευτές».

«Το ιερό αυτό μνημείο που καλούμαι σήμερα να αποκαλύψω, θα τιμά για πάντα τη θυσία των ηρωομαρτύρων από τις Μάνδρες και θα δακτυλοδείχνει για πάντα τη βαρβαρότητα του Τούρκου εισβολέα» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τις οικογένειες των ηρώων, την κοινοτική Αρχή των Μανδρών Αμμοχώστου, το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Άγιος Μάμας» και όλους όσους ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την ανέγερση του μνημείου των πεσόντων της κοινότητας, και βεβαίως και το Δήμο Παραλιμνίου για την παραχώρηση του χώρου στον οποίο ανεγέρθηκε το μνημείο.