Η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας βυθίζεται σε ιστορικά χαμηλά

Η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας κατέπεσε σε ένα ανεπιθύμητα χαμηλό επίπεδο, με το σύνθετο δείκτη της Σαγκάης να κλείνει στο χαμηλότερο σημείο από το 2014, πριν από την έκρηξη κατάρρρευσης μετοχών που απεικονίστηκε σε πτώση 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Ο δείκτης της Σαγκάης υποχώρησε κατά 1,1% κι έφτασε στις 2.651,79 μονάδες στο κλείσιμο, κάτω από το χαμηλότερο κλείσιμο του Ιανουαρίου του 2016. Τότε, οι υπεύθυνοι μόλις εισήγαγαν (και έπειτα απέσυραν βιαστικά) ένα καταστροφικό πρόγραμμα- διακόπτη της πτώσης, καθώς η όλη προσπάθεια συντελέστηκε σε μία από τις χειρότερες διαδρομές της κινεζικής αγοράς.

Παρλά το ότι αυτό το διάστημα πτώσης ήταν πιο αργό, οι σταθερές απώλειες δείχνουν ότι η στάση των επενδυτών προς τις κινεζικές μετοχές δεν έχει βελτιωθεί μετά από τη συντριβή του 2015-2016. Ο κύκλος εργασιών μειώνεται και ορισμένες εταιρείες ανακαλύπτουν ότι έχουν αποκοπεί από τη χρηματοδότηση, πράγμα που τις αναγκάζει να αυξήσουν το χρέος τους. Ο δείκτης αναφοράς εμφανίζει ζημιές για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, πράγμα που συνιστά τη μεγαλύτερη αλυσίδα πτώσεων από το 2008.

Η καχεξία στις κινεζικές μετοχές έρχεται σε αντίθεση με τα κέρδη των ρηματαγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο δείκτης MSCI All-Country World αυξήθηκε κατά 21% από τις 27 Νοεμβρίου 2014, ενώ ο δείκτης S&P500 χάρισε στους επενδυτές ένα ράλι 40%.

Οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ επιτείνουν την ανησυχία των επενδυτών. Με τον Πρόεδρο Donald Trump να δίνει εντολές σε υπουργούς του να προχωρήσουν σε πρόσθετους δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα, η κυβέρνηση του Πεκίνου εξετάζει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί περισσότερο απρόθυμη για συνομιλίες, σύμφωνα με μια έκθεση της Wall Street Journal, η οποία ανέφερε ως πηγές της, αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων.

Ένα ασθενέστερο γιουάν καθιστά τις μετοχές της Κίνας λιγότερο ελκυστικές. Το νόμισμα της Κίνας έχει πέσει σχεδόν 7% από τα τέλη Μαρτίου εν μέσω φημολογίας ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ.