Η χειραψία που περίμενε όλος ο πλανήτης: Τραμπ και Πούτιν συναντήθηκαν στην σύνοδο G20

Οι διαδηλώσεις στο Αμβούργο καθυστέρησαν την άφιξη των ηγετών στη σύνοδο της G20, καθώς ορισμένες αυτοκινητοπομπές αναγκάστηκαν να σταματήσουν βρίσκοντας αρκετές διασταυρώσεις στο κέντρο της πόλης αποκλεισμένες από τους διαδηλωτές. Ακόμη και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καθυστέρησαν λόγω των διαδηλώσεων στη συνέντευξη Τύπου στο κεντρικό κτίριο της συνόδου, τη Hamburger Messe, με την αστυνομία να έχει στήσει μια μεγάλη περίμετρο ασφαλείας.

Στο μεταξύ, η σύνοδος ξεκίνησε με την Άνγκελα Μέρκελ ως οικοδέσποινα να υποδέχεται τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των είκοσι πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, άλλους με φιλιά, άλλους με χειραψίες και γκριμάτσες εκατέρωθεν, όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες.

Πούτιν και Τραμπ αντάλλαξαν την πρώτη τους χειραψία:

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν μια χειραψία κατά την πρώτη συνάντησή τους στη σύνοδο. «Έσφιξαν το χέρι ο ένας του άλλου και είπαν ότι θα συναντηθούν σύντομα ιδιαιτέρως, θα ιδωθούν σύντομα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ιδιαίτερη συνάντηση των δύο ηγετών έχει προγραμματιστεί για τις 16:45 (ώρα Ελλάδας) στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Όταν ερωτήθηκε αν ο Πούτιν έχει πολλές ερωτήσεις να θέσει στον Τραμπ, ο Πεσκόφ είπε πως έχει. Ο Ρώσος ηγέτης ενημερώθηκε πλήρως για το ότι ο Τραμπ χαρακτήρισε χθες αποσταθεροποιητική τη συμπεριφορά της Μόσχας, πρόσθεσε ο Πεσκόφ, και ότι θα λάβει υπόψη του αυτό και άλλες παρατηρήσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η ατζέντα της συνόδου

Πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν η κλιματική αλλαγή και το παγκόσμιο εμπόριο, ζητήματα ακανθώδη λόγω της στάσης του Ντόναλντ Τραμπ. Με δεδομένη τη σαφή διάσταση απόψεων που υπάρχει σε αυτά τα θέματα με την αμερικανική πλευρά, η οικοδέσποινα Μέρκελ, έχει φροντίσει ήδη εδώ και εβδομάδες να κατεβάσει αισθητά τον πήχη των προσδοκιών.

Νωρίτερα, από το βήμα ημερίδας της εβδομαδιαίας Zeit, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσαν τον Τραμπ να μην βάλει προσκόμματα στο ελεύθερο εμπόριο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καναδός πρωθυπουργός Τριντό, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Bild της Παρασκευής υπογραμμίζει ότι ο ίδιος προκρίνει «προοδευτικές εμπορικές συμφωνίες», οι οποίες «δημιουργούν ευκαιρίες για μικρές επιχειρήσεις και διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων». Το βράδυ οι ηγέτες και οι συνοδοί τους θα παρακολουθήσουν συναυλία στο νέο μέγαρο μουσικής “Elbphilharmonie” του Aμβούργου.

Η σύνοδος ολοκληρώνεται αύριο το απόγευμα με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Παραμένει αβέβαιο τι θα αναφέρει σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και το παγκόσμιο εμπόριο λόγω της διαφοροποίησης των ΗΠΑ.

Τα διμερή τετ-α-τετ

Στο περιθώριο της συνόδου θα λάβουν χώρα κατ’ ιδίαν συναντήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στο τετ-α-τετ του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το απόγευμα, , όπου θα κυριαρχήσουν το ουκρανικό και το συριακό.

Βέβαιο είναι πάντως ότι η οικοδέσποινα Μέρκελ θα αναζητήσει με όλους τους συμμετέχοντες και κυρίως με τους «δύσκολους» συνομιλητές της τη συναίνεση και όχι τη σύγκρουση. Το τελευταίο που θα ήθελε στην παρούσα φάση είναι να απομονωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος και να εξελιχθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος σε μια μάχη 19 εναντίον ενός. ΄Όσο φαινομενικά αδύνατο κι αν είναι, η καγκελάριος χρειάζεται ένα «καλό αποτέλεσμα», το οποίο να μπορεί να αξιοποιήσει προεκλογικά, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ηγετικό της προφίλ λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Προσφυγικό στη συνάντηση Μέρκελ- Ερντογάν

Η Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε να βολιδοσκοπήσει χθες έναν ακόμη «δύσκολο» συνομιλητή, τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησε επίσης ακανθώδη διμερή ζητήματα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει και πάλι εντεινόμενη ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου με αφορμή την κράτηση του τουρκικής καταγωγής γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από τη βάση του Ιντσιρλίκ αλλά και την άρνηση των γερμανικών αρχών να δώσουν άδεια στον Ερντογάν να μιλήσει σε συγκέντρωση Τούρκων της Γερμανίας. Στη συνάντηση φέρεται να συζητήθηκε και η εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας, στην οποία η γερμανική πλευρά αποδίδει τεράστια σημασία, πόσο μάλλον στο παρά πέντε των γερμανικών εκλογών.

 

Πηγή: Η πρώτη χειραψία Τραμπ-Πούτιν -Θερμή, με χαμόγελα και χτυπήματα στην πλάτη [βίντεο] | iefimerida.gr