Η Υπ. Ανταγωνισμού ζητά διευκρινίσεις από την Volkswagen στην Κύπρο

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών ζητά και πάλι διευκρινίσεις από την αντιπροσωπεία της Volkswagen στην Κύπρο, αφού από την περασμένη εβδομάδα εκκρεμεί η γραπτή ενημέρωση που ζητήθηκε από τη συγκεκριμένη αντιπροσωπεία, ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν, για επανόρθωση του προβλήματος, με σκοπό τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Η Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού Αιμιλία Παπαχριστοδούλου είπε πως “λόγω του ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση, η Υπηρεσία ζητά εκ νέου επίσημα από την αντιπροσωπεία της Volkswagen στην Κύπρο διευκρινήσεις και απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως με ποιους τρόπους σκοπεύει η αντιπροσωπεία στην Κύπρο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τη χρήση του πιο πάνω λογισμικού σε αριθμό μοντέλων αυτοκινήτων που εμπορεύονται”.

Ανέφερε επίσης πως η Υπηρεσία Ανταγωνισμού ζητά απαντήσεις αναφορικά με το ποια θα πρέπει να είναι η διαδικασία που να ακολουθείται από τους επηρεαζόμενους καταναλωτές-αγοραστές και ποια η τεχνική λύση που θα δοθεί προς επίλυση του προβλήματος και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.

Καθημερινά, είπε η κ. Παπαχριστοδούλου, “η Υπηρεσία λαμβάνει αριθμό παραπόνων από επηρεαζόμενους καταναλωτές μέσω της Γραμμής Καταναλωτή 1429, οι οποίοι ζητούν να ενημερωθούν πώς θα προστατεύσουν τα δικαιώματα τους από τα αποτελέσματα της πρακτικής που χρησιμοποίησε η εταιρεία Volkswagen εις βάρος τους”.

Σημείωσε ότι “πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις σε όσους καταναλωτές έχουν παραπλανηθεί και να απαντηθούν ερωτήματα που τίθενται όπως εάν η παραποίηση που έγινε στις εκπομπές ρύπων επηρεάζει την τιμή μεταπώλησης ενός τέτοιου οχήματος ή κατά πόσο θα υπάρξουν αποζημιώσεις προς αυτούς”.

Καταλήγοντας, η κ. Παπαχριστοδούλου ανέφερε ότι “μέσα στα πλαίσια καλύτερης διαχείρισης του προβλήματος και άμεσης εξεύρεσης λύσης προς τους καταναλωτές, η Υπηρεσία θεωρεί δεδομένη τη συνεργασία της αντιπροσωπείας στην Κύπρο και αναμένει την άμεση ανταπόκρισή της”.

Από τελευταία ενημέρωση της Volkswagen AG, προκύπτει ότι ο αριθμός των επηρεαζόμενων οχημάτων στην Κύπρο είναι 1.349. Συγκεκριμένα επηρεάζονται 480 Volkswagen, 598 Audi, 103 Skoda, 119 Seat και 49 VW Εμπορικά.

Σύμφωνα με την Volkswagen AG, αυτά τα οχήματα, συγκεκριμένων μοντέλων και ετών κατασκευής, είναι εξοπλισμένα αποκλειστικά με πετρελαιοκινητήρες του τύπου EA 189 (1.2lt.,1.6lt 2.0lt).

Τα αυτοκίνητα αυτά παραμένουν τεχνικά ασφαλή και κατάλληλα για χρήση. Σημειώνεται πως δεν επηρεάζοντα