Η υπόθεση με τα 800 εκ. του ELA πρέπει να διερευνηθεί

Το Κίνημα Οικολόγων, θεωρεί ότι αυτή η υπόθεση με τα 800 εκατομμύρια της Τράπεζας Κύπρου που φαίνεται ότι χωρίς απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου και χωρίς να ενημερωθεί η Κεντρική Τράπεζα, έχουν κατατεθεί προς εκπλήρωση μέρους της έκτακτης στήριξης, του γνωστού ELA πρέπει να διερευνηθεί πλήρως τόσο σε επίπεδο Κεντρικής Τράπεζας αλλά και σε επίπεδο Κυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα είχαμε την πληροφόρηση, ότι σύσσωμη η Κυπριακή πολιτική και η οικονομική ηγεσία, ζητά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη μετατροπή του ELA σε μακροχρόνιο δανεισμό. Αυτή ήταν η πολιτική θέση όλων μας και η επιδίωξη όλων των πλευρών.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι σχετικό αίτημα είχε υποβάλει επισήμως η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Αναστασιάδης στον κ. Ντράγκι και υπήρξαν πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα μαθαίνουμε από τις εφημερίδες ότι κάποιοι αποφάσισαν να πληρώνουν τον ELA. Είναι μια απόφαση η οποία γεννά πολλά ερωτηματικά. Αυτοί που το έχουν κάνει πρέπει να δώσουν εξηγήσεις και σίγουρα είναι μια απόφαση η οποία αντιστρατεύεται την πολιτική που αποφασίστηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Με την ευκαιρία το Κίνημα υπενθυμίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών ότι εκκρεμεί αυτό το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία ακόμα δεν ήρθε τελική απόφαση.

Επίσης πρέπει να επανέλθει το αίτημα για μετατροπή του ELA ή σημαντικό μέρος του ELA, σε μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Είναι ευκαιρία με αυτήν την περίεργη απόφαση να επανέλθει το θέμα διεκδικητικά και αποφασιστικά από την πλευρά της Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.