Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε αύξηση στις παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους

Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε αύξηση στις παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους

Οι παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αντίστοιχες Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ως ακολούθως:

– Παραχωρήθηκε κατά το 2016 αύξηση στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων, από 9,5% μέχρι 13,3% με μεγαλύτερη αύξηση στα πιο χαμηλά εισοδήματα (αύξηση μηνιαίου επιδόματος από €150 σε €170).

– Εντάχθηκαν όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι από το 2017 στο Σχέδιο Χριστουγεννιάτικου Δώρου λαμβάνοντας διπλό επίδομα για τα Χριστούγεννα, με ελάχιστο ποσό Χριστουγεννιάτικου Δώρου τα €100.

– Διατηρήθηκε το εισοδηματικό όριο για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων σημαντικά πάνω από το όριο της φτώχειας: Το στατιστικό όριο της φτώχειας είναι σήμερα στα €8.698 για ένα πρόσωπο, ενώ το όριο για στήριξη μέσω επιδόματος καθορίστηκε κατά περίπου 20% ψηλότερα, στα €10.324 για ένα πρόσωπο, ούτως ώστε να λαμβάνει στήριξη σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων με εισοδήματα που υπερβαίνουν το στατιστικό όριο της φτώχειας. Το όριο της φτώχειας για νοικοκυριό δύο προσώπων είναι σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία στα €13.047 ενώ με βάση τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, το όριο για παροχή Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων σε νοικοκυριό 2 προσώπων καθορίστηκε στα €15.486.

– Δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους πρόσβαση στο ΕΕΕ και περίπου 6600 έχουν καταστεί δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

– Οι χαμηλοσυνταξιούχοι απέκτησαν πρόσβαση σε επιδότηση υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας τις οποίες χρειάζονται.

– Παραχωρήθηκε δωρεάν διακίνηση με δημόσιες συγκοινωνίες για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους.

– Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν δωρεάν πρόσβαση στις Υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών (πλήρης απαλλαγή από το τέλος των €10).

– Λειτουργεί για 2η χρονιά το Σχέδιο Επιχορηγημένων Διακοπών για Χαμηλοσυνταξιούχους σε ορεινά θέρετρα και θέρετρα του Πύργου Τυλληρίας, βάσει του οποίου επιχορηγείται το 100% του κόστους για 4ήμερες διακοπές για κάθε χαμηλοσυνταξιούχο.

– Τερματίστηκε με σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η πρακτική των προηγούμενων χρόνων που ήθελε να λαμβάνεται υπόψη ως εισόδημα το Πασχαλινό Επίδομα, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι που δικαιούνταν τη μία χρονιά το επίδομα, να μην το δικαιούνται την επόμενη.

– Το 2018 αυξήθηκαν τα εισοδηματικά όρια για παροχή Πασχαλινού Επιδόματος, από €9750 για νοικοκυριό δύο ατόμων, σε €11.000, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων του Πασχαλινού Επιδόματος. Για παράδειγμα, ζεύγος χαμηλοσυνταξιούχων με βασικές συντάξεις €420 ο καθένας, πριν την αλλαγή δεν ήταν δικαιούχοι ενώ με την αύξηση του εισοδηματικού ορίου είναι δικαιούχοι.

– Συστάθηκε ο Φορέας Τρίτης Ηλικίας ο οποίος θα αναπτύξει στρατηγική για την τρίτη ηλικία, ενώ μελετά θέματα ευρύτερης πολιτικής που αφορούν τους ηλικιωμένους και υποβάλλει σχετικές εισηγήσεις προς την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.