Η Τρ. Κύπρου μειώνει την εξάρτηση της λόγω αποπληρωμής χρέους από Κυβέρνηση

Θετική επίδραση στη ρευστότητα, την κερδοφορία και τα κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου, θα έχει η καταβολή €950 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση στην τράπεζα έναντι του κρατικού ομολόγου ύψους €1,98 δις αφού έτσι μειώνεται η συνολικής εξάρτησής της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά σχεδόν €1 δις.

Η Τράπεζα Κύπρου σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η Κυβέρνηση θα αποπληρώσει ποσό €950 εκατ., μέρος κρατικού ομολόγου ύψους €1.987 εκατ. την 1η Ιουλίου 2014.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, το κυπριακό κρατικό ομόλογο το οποίο θα αποπληρωθεί αφορά το ομόλογο που εκδόθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της πρώην Λαϊκής και το οποίο μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου το Μάρτιο του 2013, μετά την απόκτηση συγκεκριμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της πρώην Λαϊκής, βάσει των σχετικών διαταγμάτων που εκδόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, υπό την ιδιότητα της ως Αρχής Εξυγίανσης. Το ομόλογο αποτελούσε εξασφάλιση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η αποπληρωμή του θα επιτρέψει στην Τράπεζα να μειώσει τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ περίπου κατά €550 εκατ. και να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο ποσό για μείωση του δανεισμού από τον ELA περίπου κατά €400 εκατ., προσθέτει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ομόλογο είχε μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου σε εύλογη αξία κατά την ημερομηνία απόκτησης του και θα εξαργυρωθεί στην ονομαστική του αξία. «Ως εκ τούτου θα αποφέρει λογιστικό κέρδος ύψους €95 εκατ. για το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και θα έχει θετική επίδραση της τάξης των €95 εκατ. ή 0,4 ποσοστιαίων μονάδων στα κεφάλαια κοινών μετοχών κατηγορίας 1 του Συγκροτήματος (CET1)», συμπληρώνει.
Η αποπληρωμή αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης έκδοσης ομολόγου της Κυβέρνησης ύψους €750 εκατ. με επιτόκιο 4,75% και λήξη το 2019, η οποία επιτρέπει στην Κυβέρνηση να αντικαταστήσει υφιστάμενο χρέος με χρέος χαμηλότερου κόστους.

«Η πιο πάνω εξέλιξη αποτελεί θετική συμβολή στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Τράπεζα για ενίσχυση της ευρωστίας της. Η Τράπεζα συνεχίζει να υλοποιεί τη στρατηγική της για απομόχλευση και επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητες στην Κύπρο. Μέσω της επικέντρωσης στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου, τη ρευστότητα, την κεφαλαιακή επάρκεια και την αποδοτικότητα, η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει στην ανάκτηση της ευρωστίας της για να καταστεί ικανή να υποστηρίξει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση.