Η τρόικα έφυγε… η ελληνική κυβέρνηση “τρέχει”

Τις εκκρεμότητες που άφησε πίσω της η πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας και οι οποίες πρέπει να επιλυθούν μέχρι το Σεπτέμβριο “τρέχει” να διευθετήσει η κυβέρνηση.

Μέσα στους δύο αυτούς μήνες η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κλείσει όλες τις «τρύπες» στο πρόγραμμα και τα προαπαιτούμενα, ώστε να εξασφαλίσει την επόμενη δόση, αλλά και να πληροί όλα τα εχέγγυα που έχουν ζητήσει οι δανειστές για να προχωρήσει στην τελική ευθεία η συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 13 Οκτωβρίου 2014 να έχουν διευθετηθεί όλα τα ζητήμα, ώστε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης να «πάρει» το πράσινο φως για έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Χαρδούβελης με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και στενούς του συνεργάτες εξετάσθηκαν όλα τα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν μέσα στις επόμενες 8 εβδομάδες ώστε η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στις 15 Σεπτεμβρίου να βρει τη χώρα προετοιμασμένη και θωρακισμένη τόσο με επιχειρήματα όσο και με αξιοπιστία.

Επίσης κατά τη συνάντηση βάρος δόθηκε στα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υποδόση του Αυγούστου ύψους 1 δισ. Ευρώ, η εκταμίευση της οποίας θα οδηγήσει και στην αυτόματη αποδέσμευση του ποσού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τις επιστροφές κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ANFAs και SMPs).

Οι μνημονιακές υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι τα εξής:
1. Η νομοθετική ρύθμιση για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1-1-2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.

2. Η ψήφιση του νόμου για τα δάση.

3. Η ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

4. Η κατάργηση από 1-1-2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

5. Η ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων», με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το δίμηνο αυτό θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση, καθώς πρέπει να κλείσει αρκετές εκκρεμότητες.

Πάντως, κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι εφόσον καλυφθεί το κενό στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να ολοκληρωθούν, με την επιστροφή της τρόικας θα τεθούν επί τάπητος οι ελληνικές αιτιάσεις για φοροελαφρύνσεις προς τους οικονομικά ασθενέστερους.