Η Τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο για επιχειρήσεις κατά Τζιχαντιστών

Η Τουρκική εθνοσυνέλευση με  298 και 98 εναντίον ψήφους πέρασε το νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί την τουρκική κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα στην Συρία και το Ιράκ.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP και του ακροδεξιού κόμματος MHP. Η αξιωματική αντιπολίτευση του CHP κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι με αυτό το νομοσχέδιο δεν σκοπεύει να πολεμήσει τους τζιχαντιστές αλλά το χρησιμοποιεί για να στραφεί εναντίον του συριακού καθεστώτος και του Άσσαντ.

Απόψε στη σύσκεψη ασφαλείας υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει λίγο μετά τις 20.00, θα ληφθούν αποφάσεις για τις κινήσεις της Άγκυρας εναντίον των τζιχαντιστών.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζμ δήλωσε ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος στα νότια σύνορα της Τουρκίας. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από Τούρκο δημοσιογράφο τι βήμα θα κάνει η Τουρκία απάντησε: “Μην περιμένετε ότι θα γίνει αμέσως βήμα μόλις περάσει το νομοσχέδιο”.

Στο μεταξύ, το απόγευμα υπήρχαν φήμες κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι τζιχαντιστές μπήκαν στην Τουρκία. Ο τουρκικός στρατός το διέψευσε και δήλωσε πως δεν πρόκειται να μπουν οι τζιχαντιστές στο τουρκικό έδαφος.

Πάντως οι τζιχαντιστές είναι τόσο κοντά που από χθες το βράδυ από την Σανλιούρφα της Τουρκίας μπορεί να δει κανείς άνετα τις μάχες τους με τους Κούρδους. Οι κάτοικοι μάλιστα της επαρχίας Σουρούτς της Σανλιούρφα έχουν απομακρυνθεί. Ο τουρκικός στρατός έχει λάβει μέτρα ασφαλείας πρώτου βαθμού στα σύνορα με την Συρία.