Η Τουρκία ”πνίγεται” στον πληθωρισμό λόγω του ”καταποντισμού” της λίρας

Η νέα κατάρρευση της λίρας συμπαρασύρει και τον πληθωρισμό της Τουρκίας με τις προοπτικές να μοιάζουν εξαιρετικά δυσοίωνες.

Το τουρκικό νόμισμα που τον Αύγουστο σημείωσε μακράν τις χειρότερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών. Ουσιαστικά η λίρα έγινε το «θύμα» μια εκστρατείας στήριξης της οικονομίας που περιέλαβε μεγάλες μειώσεις επιτοκίων, μαζί με δημοσιονομικές δαπάνες και αθρόα παροχή δανείων από την κυβέρνηση.

Αν και οι πολιτικές αυτές βοήθησαν να περιοριστεί η οικονομική ζημιά από την πανδημία, η Τουρκία τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ταχύτερη άνοδο του πληθωρισμού καθώς και τις πιέσεις να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 11,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σημειώνοντας μια μικρή άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις 19 οικονομολόγων στο Bloomberg.

Η λίρα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά και υποτιμήθηκε κατά 5% έναντι του δολαρίου τον Αύγουστο. Από τις αρχές της χρονιάς έχει υποχωρήσει κατά 19%. Σύμφωνα με την Goldman Sachs η πτώση αναμένεται να γίνει το κλειδί για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

«Η μεγάλη υποτίμηση μπορεί να οδηγήσει έναν μεγαλύτερο του συνηθισμένου αριθμό εταιρειών να προσαρμόσουν τις τιμές τους, αυξάνοντας τα ρίσκα για ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών μας», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman σε σημείωμά τους προς τους πελάτες.

Τους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 12% προτού υποχωρήσει στο 11.7% ως το τέλος του έτους.

Αν και οι φορείς χάραξης πολιτικής υπό την ηγεσία του Τούρκου κεντρικού τραπεζίτη, Μουράτ Ουισάλ, διατήρησαν το βασικό επιτόκιο στο 8,25% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις τους, έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τη ρευστότητα χρησιμοποιώντας περιμετρικά, σταματώντας την παροχή χρηματοδότησης με τη φθηνότερη τιμή τους, το repo μιας εβδομάδας. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση των τιμών θα καταλήξει στο 8,9% έως το τέλος του έτους.

Η σύσφιξη της πολιτικής «από τη πίσω πόρτα» μπορεί να είναι ένας τρόπος να αποφευχθεί η οργή του προέδρου Ερντογάν, όμως είναι μάλλον απίθανο να βοηθήσει στον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων. Το μέσο κόστος του ρευστού που παρέχει η κεντρική τράπεζα αυξήθηκε στο 10,15% την Τρίτη από το χαμηλό 7,34% τον περασμένο Ιούλιο.

«Για να αυξηθεί το επιτόκιο του repo μιας εβδομάδας, θα πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο της απροθυμίας του Ερντογάν να αφήσει κάτι τέτοιο να συμβεί», αναφέρει ο Σεμπάστιεν Μπάρμπ της Credit Agricole. «Αυτό θα συμβεί όταν πιέσεις από την υποτίμηση της λίρας ενταθούν κι άλλο, μάλλον κατά το δ’ τρίμηνο».