“Η Τουρκία να τερματίσει την παράνομη κατοχή στην Κύπρο”

Να τερματίσει την παράνομη κατοχή στην Κύπρο και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαικού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε την Τουρκία ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Δημήτρης Καραμήτσος-Τζίρας, στο πλαίσιο των εργασιών της 3ης επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την προώθηση και Προστασία των ανθρώπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Έλληνας διπλωμάτης κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την παράνομη κατοχή και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ την ίδια ώρα έκανε αναφορές στις συνεχιζόμενες εδώ και 38 χρόνια, απο το καλοκαίρι του 1974 παραβιάσεις τους.

“Η Τουρκία κρατάει το κλειδί για μια τέτοια διευθέτηση” επισήμανε ο πρέσβης και πρόσθεσε πως “η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της και να τερματίσει την παράνομη κατοχή, επιδεικνύοντας έτσι τη βούλησή της να αποκαταστήσει την απαράδεκτη στάση της στο ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο”.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα των αγνοουμένων, στις συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των 200.000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων στην ίδια τους τη χώρα, στις παράνομες πωλήσεις των περιουσιών τους και την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου στα κατεχόμενα.

Παράλληλα κατήγγειλε την συνεχή μεταφορά τουρκων εποίκων στα κατεχόμενα εδάφη με στόχο την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης του νησιού.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα του για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική διευθέτηση του Κυπριακού, εκφράζοντας την πεποίθηση της Ελλάδας, ότι υπο την αιγίδα του Γ.Γ του ΟΗΕ αυτό θα καταστεί δυνατό.