Η Τουρκία μετά τους S-400 «ψάχνεται» και για S-500…

Η απροθυμία της Δύσης να «συνεργαστεί», κατά τα τουρκικά λεγόμενα, με την Τουρκία σε κρίσιμα στρατηγικά και εξοπλιστικά ζητήματα, ίσως πιέζει τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ στο πλευρό των ρωσικών όπλων, ιδίως όσον αφορά την απόκτηση των πυραυλικών συστημάτων S-500 που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον για το αμερικάνικο σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot και ενώ η κυβέρνηση στην Άγκυρα δήλωσε ότι δεν θέτει προϋποθέσεις για μια τέτοια συμφωνία, η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα πιέσει την Τουρκία στο θέμα των ρψσικών S-400.

Επιπλέον, η Τουρκία κατηγόρησε τη Γαλλία ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες της για την απόκτηση του συστήματος SAMP / T, το ευρωπαικό μοντέλο αεράμυνας κατασκευασμένο από την Eurosam.

«Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή αλλά μας κατηγορούν όταν συζητάμε με τη Ρωσία» αναφέρει υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

«Οποιαδήποτε δυτική επιφύλαξη στο να μοιραστεί τεχνογνωσία για πολιτικούς λόγους, θα μας οδηγήσει στο να εξετάσουμε εναλλακτικές τεχνολογίες σε χώρες με τις οποίες δεν έχουμε προβλήματα σε πολιτικό πλαίσιο. Ειδικότερα με τη Ρωσία».

Ο εν λόγω αξιωματούχος ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με τη Μόσχα για την απόκτηση των S-500, σημειώνοντας απλώς πως «όλα προχωρούν όπως έχουμε σχεδιάσει».

Οι ισχυρισμοί του αξιωματούχου, επιβεβαιώθηκαν και από έναν Τούρκο διπλωμάτη, ο οποίος μιλώντας στο Defence News, δήλωσε πως η Άγκυρα δίνει έμφαση στην απόκτηση των S-500.

«Υπάρχει η πεποίθηση πως πρέπει να προχωρήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε στην απόκτηση ρωσικής τεχνολογίας, όσο οι δυτικοί σύμμαχοί μας συνεχίζουν να μας στερούν παρόμοιες τεχνολογίες» δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως Μόσχα και Άγκυρα έχουν συζητήσει την πιθανότητα κοινής παραγωγής συστημάτων S-500, ενώ η Τουρκία ελπίζει στην κοινή παραγωγή συστημάτων S-400, τα οποία αγοράζει μέχρι τώρα από τη Ρωσία.

Πηγή: onalert.gr