Η Τουρκία καταδεικνύει για μια ακόμα φορά τις προθέσεις της

Η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η Τουρκία «δεν πρόκειται να προβεί σε υποχωρήσεις στο Κυπριακό» καταδεικνύει για μια ακόμα φορά τις προθέσεις της κατοχικής δύναμης. Είναι προφανές ότι με τον όρο «υποχωρήσεις» η Τουρκία εννοεί την εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές του διεθνούς δικαίου, την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και όλα όσα συνθέτουν το πλαίσιο μιας ορθής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι τουλάχιστον αυταπάτη να αναμένεται οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σε ενδεχόμενες συνομιλίες.

Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που θα ήταν αδιανόητο να ξεκινήσουν συνομιλίες χωρίς ρητή δέσμευση της τουρκικής πλευράς στην μορφή και τις αρχές λύσης του Κυπριακού όπως καθορίζονται από το διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Περαιτέρω και με αφορμή τις νέες προκλητικές δηλώσεις Νταβούτογλου η κυβέρνηση θα πρέπει να διαμηνύσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει το άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας – Ε.Ε. χωρίς συμμόρφωση της Τουρκίας στις Ευρωπαϊκές και Κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

Γραφείο Τύπόυ ΕΔΕΚ