Η Τουρκία κατά JP Morgan μετά τη σύσταση short για την τουρκική λίρα

Οι τραπεζικές αρχές και η κεφαλαιαγορά της Τουρκίας ξεκινούν ξεχωριστές έρευνες για τη JPMorgan Chase & Co., δύο αναλυτές της οποίας συνέστησαν στους επενδυτές να σορτάρουν τη λίρα έναντι του δολαρίου, την ημέρα που το τουρκικό νόμισμα έχασε πάνω από 5% στις αγορές συναλλάγματος.

Η τραπεζική ρυθμιστική αρχή BRSA αναφέρει ότι οι αναλυτές της JPMorgan με το σημείωμά τους παραπλάνησαν και χειραγώγησαν το επενδυτικό κοινό, γεγονός που οδήγησε στη μεταβλητότητα των αγορών και σε πλήγμα για τη φήμη των τουρκικών τραπεζών, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς άρχισε τη δική της έρευνα επικαλούμενη ανάλογα επιχειρήματα.

Η αποκάλυψη των δυο ερευνών έγινε σχεδόν ταυτόχρονα γεγονός που υποδεικνύει ότι υπήρξε συνεννόηση μια μέρα μετά την πτώση της λίρας στα χειρότερα επίπεδα από το περσινό κραχ.

Κάποια στιγμή την Παρασκευή, η τουρκική λίρα έχανε 6,5% έναντι του δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναγκάστηκε να αναγγείλει απροσδόκητη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής για να συγκρατήσει τη διολίσθηση της λίρας, ωστόσο δεν κατάφερε πολλά.