Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την αναστολή των συνομιλιών

Η Πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκάμπι Τσίμερ,  καταδίκασε την “προκλητική απόφαση” της Τουρκίας κατά της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και κάλεσε την ΕΕ να λάβει μέτρα.

Επίσης, ανέφερε ότι η Τουρκία φέρει την ευθύνη για την σημερινή αναστολή των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Η τουρκική Κυβέρνηση, αναφέρει η κ. Τσίμερ σε ανακοίνωσή της, έλαβε μια προκλητική απόφαση κατά της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκδίδοντας μια παράνομη ανακοίνωση που δεσμεύει περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτή η τουρκική ενέργεια, σημειώνει, αποτελεί μια ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης του ΟΗΕ για τη Θάλασσα και παραβιάζει σειρά από αποφάσεις της ΕΕ στις οποίες τονίζεται ότι η Κύπρος έχει κυριαρχία επί της ΑΟΖ της και στις οποίες η Αγκυρα καλείται να ακολουθεί σχέσεις καλής γειτονίας.

Κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη αυτή ενέργειά της και να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές δίκαιο, καθώς τέτοιες ενέργειες, όπως αναφέρει η κ. Τσίμερ, υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Αναφερόμενη στην ΕΕ, την κάλεσε να λάβει αμέσως θέση για το θέμα αυτό και εξέφρασε την απογοήτευσή της για το ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε δεν άσκησε χθες κριτική κατά της Τουρκίας όσο θα έπρεπε.