Η Τουρκία απειλεί με «casus belli» την Κύπρο και συνεχίζει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο!

Η Τουρκία απειλεί με «casus belli» την Κυπριακή Δημοκρατία και τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα, ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, που προ ημερών επιβιβάστηκε σε φρεγάτα και παρακολούθησε άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, περιέγραψε πώς θα εφαρμοστεί στρατιωτικά η «Ασπίδα της Μεσογείου» για να «διασφαλιστούν στα συμφέροντα της χώρας του» στην περιοχή.

Με κείμενο που κατέθεσε στον ΟΗΕ (12 Απριλίου) ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Φ. Σινιρίογλου, το οποίο κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Άγκυρα όχι μόνο επαναφέρει την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ αλλά διατυπώνει κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών ρητή διεκδίκηση επί του οικοπέδου 6, ως μέρος της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Σημειώνεται πώς το οικόπεδο 6 βρίσκεται πάνω από δύο ακόμη οικόπεδα, τα 10 και 11, κάτι που σημαίνει πώς η Τουρκία διεκδικεί τουλάχιστον τη μισή κυπριακή ΑΟΖ.

Στο ίδιο κείμενο ο Τούρκος διπλωμάτης εκφράζει βαθύτατη ανησυχία για την «προκλητική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης» να προσφέρει άδεια για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total στο οικόπεδο 6, «το οποίο μερικώς κείται εντός των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας η Κύπρος στερείται κάθε θαλάσσιας ζώνης πέραν των χωρικών υδάτων της και συγχρόνως όλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ναυτικών μιλιών θεωρείται «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του πρακτορείου «Anadolu», το οποίο παρουσίαζε το Τούρκο Α/ΓΕΝ να μιλάει για παρουσία φρεγατών, κορβετών και υποβρυχίων στην κυπριακή ΑΟΖ για την «προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων», ισχυριζόμενος ο Μπουλέντ Μποστάνογλου πώς παρανόμως η Κύπρος προχωρά σε εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της. Τέλος συνεχίζοντας τις προκλήσεις προχώρησαν σήμερα σε 33 στο Αιγαίο, με κατασκοπευτικά αεροσκάφη.