Η τεχνολογία στα αυτοκίνητα του μέλλοντος

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και η κυβέρνηση των Ηνωμένων πολιτειών ερευνούν δύο νέες τεχνολογίες που θα επιτρέπουν στα μελλοντικά αυτοκίνητα να επικοινωνούν μεταξύ τους και με αντικείμενα γύρω τους.

Φανταστείτε ότι ενώ οδηγείται και πλησιάζεται σε μία διασταύρωση  ένα άλλο όχημα παραβιάζει τον κόκκινο σηματοδότη. Στην αρχή δεν το βλέπετε αλλά το αυτοκίνητο σας δέχεται σήμα από το άλλο αυτοκίνητο και αμέσως σας προειδοποιεί για την επερχόμενη σύγκρουση η φανταστείτε να πατάει αυτόματα τα φρένα και να αποφεύγει το ατύχημα. Η τεχνολογία ονομάζεται Όχημα σε Όχημα (V2V) και δοκιμάζεται απο μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως την Ford για να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα.

Η τεχνολογία V2V λειτουργεί ασύρματα στέλνοντας σήματα μπροστά και πίσω στα αυτοκίνητα ενημερώνοντας τα με διάφορες πληροφορίες όπως ταχύτητα.τοποθεσία και κατεύθυνση. Έχοντας αυτές τις πληροφορίες στόχος των ερευνητών είναι η σωστή απόσταση μεταξύ των οχημάτων και η αποφυγή σύγκρουσης.

Βέβαια οι ερευνητές δεν σταματούν εκεί, δοκιμάζουν και την τεχνολογία Όχημα – Υποδομές (V2I) όπου τα οχήματα επικοινωνούν με τα σήματα στους δρόμους όπως σήματα ταχύτητας, stop και πολλά άλλα. Επίσης με το V2Ι τα οχήματα θα μπορούν να ενημερώνονται για τυχόν κίνηση στους δρόμους και για τις πιο σύντομες διαδρομές. Αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν ριζικά τον τρόπο που οδηγάμε και να κινούμαστε με περισσότερη ασφάλεια. Εταιρίες και η κυβέρνηση προσπαθούν να κάνουν αυτές τις τεχνολογίες πραγματικότητα και ευχόμαστε στο να το πετύχουν.