Η σύγκρουση Μεγάρου Μαξίμου και Λαφαζάνη φέρνει πρόωρες εκλογές

Η συνέντευξη Παναγιώτη Λαφαζάνη άναψε “φωτιές” στο πολιτικό σκηνικό και έφερε την οριστική ρήξη με την Αριστερη πλατφόρμα.

Μετά και την έγκριση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης από τον ESM και την υπερψήφιση του ελληνικού προγράμματος από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες .

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσανατολίζεται  να παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την παραίτηση της κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο για εκλογές – εξπρές μέσα στον Σεπτέμβριο, με πιθανότερες ημερομηνίες τη 13η και την 20η του μήνα.

Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να παρακάμπτει τους αρχικούς σχεδιασμούς για πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στην οποία επέμειναν οι κορυφαίοι υπουργοί, Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης.

Εάν συμβεί αυτό,  η Ελλάδα πιθανώς θα δει για πρώτη φορά μία γυναίκα να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της κυβέρνησης, έστω και υπηρεσιακής, καθώς το ρόλο σύμφωνα με το νόμο θα πάρει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου.

Αυτό που φαίνεται πως επιλέγεται από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, είναι η λύση της παραίτησης της κυβέρνησης προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή και να γίνουν οι εκλογές στη συνταγματική προθεσμία, δηλαδή εντός 30 ήμερων από τη διάλυση της Βουλής, διάστημα όμως που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις 20 ήμερες.

Οι οριστικές ανακοινώσεις είναι θέμα εικοσιτετραώρων, όπως είπε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο παλιός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και υπουργός ΠΑΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, με καταληκτική ημερομηνία, όπως φαίνεται, την ερχόμενη Δευτέρα.

Τα σενάρια για άμεση προσφυγή στις κάλπες πάντως ενισχύονται και από την επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και το ραντεβού με τον πρωθυπουργό του γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, ο οποίος εκτός από τον ρόλο του για την οργάνωση εκλογών, αποτελεί και τον έμπιστο εκλογολόγο, στον οποίο στηρίζεται εδώ και χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας στο ΣΥΡΙΖΑ.