Η Σουηδία ”χάνει” το στοίχημα της ανοσίας της αγέλης

Το «στοίχημα» της Σουηδίας να ακολουθήσει μια πιο χαλαρή στρατηγική σε σύγκριση με τις άλλες χώρες ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ποντάροντας στην “ανοσία της αγέλης”, δεν φαίνεται να έχει βοηθήσει τη σκανδιναβική χώρα να αναχαιτίσει την πανδημία.

Όπως αποκάλυψε ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας, υπάρχουν λίγες ενδείξεις επί του παρόντος ότι η ανοσία της αγέλης βοηθά τη Σουηδία να καταπολεμήσει τον κορονοϊό. “Το ζήτημα της ανοσίας της αγέλης είναι δύσκολο”, δήλωσε ο Anders Tegnell κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Στοκχόλμη την Τρίτη. “Δεν βλέπουμε σημάδια ανοσίας στον πληθυσμό που επιβραδύνουν τις λοιμώξεις επί του παρόντος”, πρόσθεσε. Οι Σουηδοί έχουν εκτεθεί περισσότερο στον κορονοϊό από τους γείτονές τους στη Σκανδιναβία, και ένας τους τρεις κατοίκους της Στοκχόλμης που έχει κάνει τεστ εμφανίζει αντισώματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Αυτό αποτελεί απόρροια τη γνωστής επιλογής της χώρας να μην προχωρήσει σε lockdown, στηριζόμενη αντ’ αυτού σε μέτρα εθελοντικού χαρακτήρα.

Ο Tegnell είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η ανοσία της αγέλης είναι δύσκολο να μετρηθεί και μάλιστα αμφισβήτησε τα επίσημα στοιχεία. Από τη μεριά τους, οι αρχές της Σουηδίας έχουν καταστήσει σαφές ότι η ανοσία δεν αποτελεί πολιτικό στόχο, ωστόσο η έκθεση των Σουηδών στον κορονοϊό καθιστά την περίπτωση της σκανδιναβικής χώρας ιδανικό “πείραμα” για την επιβεβαίωση ή όχι της θεωρίας.