Η σοκολάτα έχει αντιβηχικές ικανότητες

Η σοκολάτα μπορεί να έχει (και) αντιβηχικές ιδιότητες, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό της φαίνεται να καταπολεμά τα συμπτώματα τόσο του οξέος όσο ….  και του χρόνιου βήχα. Σχεδόν 300 πάσχοντες από επίμονο βήχα συμμετέχουν σε κλινική μελέτη που πραγματοποιείται σε 13 νοσοκομεία του βρετανικού συστήματος υγείας για να διαπιστωθεί πόσο τους ωφελεί η θεοβρωμίνη.

Η θεοβρωμίνη είναι μια φυσική χημική ουσία που εξάγεται από το κακάο και χορηγείται στους εθελοντές δύο φορές την ημέρα, επί δύο εβδομάδες.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως το 60% των ασθενών παρουσιάζει άμβλυνση του βήχα του – και οι ερευνητές λένε ότι μια μικρή μπάρα μαύρης σοκολάτας μπορεί να περιέχει επαρκείς ποσότητες θεοβρωμίνης ώστε να καταστείλει τον χρόνιο βήχα.

Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι η θεοβρωμίνη απλώς καταστέλλει το αντανακλαστικό του βήχα όσο καιρό λαμβάνεται. Μετά τη διακοπή της λήψης της, ο βήχας επιστρέφει.

Προγενέστερη μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Καρδιάς, Πνευμόνων & Αίματος (NIHLB) των ΗΠΑ έδειξε ότι η συγκεκριμένη ουσία δεσμεύει τη δράση των αισθητήριων νεύρων, με αποτέλεσμα να σταματά το αντανακλαστικό του βήχα.

Μάλιστα, η μελέτη αυτή είχε διαπιστώσει ότι η θεοβρωμίνη είναι πιο αποτελεσματική από το ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο κωδεΐνη.

«Η θεοβρωμίνη μοιάζει ιδιαίτερα αποτελεσματική. Εμείς μελετάμε διατροφικό συμπλήρωμα, αλλά πιστεύω ότι μια μπάρα άγλυκης μαύρης σοκολάτας την ημέρα μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική εναντίον του επίμονου βήχα» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλαϊν Μόρις, καθηγητής Αναπνευστικής Ιατρικής και διευθυντής στην Κλινική Βήχα του Πανεπιστημίου του Hull στο Γιόρκσαϊρ.

«Ωστόσο, ο κόσμος θα πρέπει να είναι προσεκτικός, διότι η σοκολάτα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η αύξηση του σωματικού βάρους» επεσήμανε.