Η ΣΚΤ παρουσίασε στη Τρόικα, σχέδιο απλοποίησης διαδικασιών

Η ηγεσία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, παρουσίασε στους επικεφαλής της Τρόικας το όλο σχέδιο απλοποίησης των εσωτερικών διαδικασιών λειτουργίας του Συνεργατισμού, το οποίο κινείται μέσα στο πλαίσιο εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας και έχει ως στόχο την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πελατών του συνεργατικού κινήματος.

Έτσι απλοποιούνται όλες “οι εσωτερικές διαδικασίες του Συνεργατισμού μέσα στο εποπτικό πλαίσιο έτσι ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε με τους ρυθμούς που θέλουμε και να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης, ύστερα από συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας, στο κτίριο της ΣΚΤ, κατά την οποία συζητήθηκαν σε “καλό κλίμα” όλα τα θέματα που αφορούν τον Συνεργατισμό και το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, μεταξύ των οποίων η πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και τι καλύτερο μπορεί να γίνει στο δυναμικό περιβάλλον που επικρατεί.

Ο πρόεδρος της ΣΚΤ, Νικόλας Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ανταλλάγησαν πολλές απόψεις, συζητήθηκαν πολλά θέματα και πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η απλοποίηση των διαδικασιών είναι κάτι που ανέφεραν και στην Τρόικα η οποία “το βρήκε μια εξαιρετική προσπάθεια και ιδέα με σκοπό πάντα την εξυπηρέτηση του πελάτη και την καλή πρακτική”.

“Ως συνεργατισμός, αναγνωρίζοντας ότι είμαστε ο μεγαλύτερος εγχώριος χρηματοπιστωτικός οργανισμός θέλουμε να απλοποιήσουμε όσο γίνεται τις διαδικασίες μας έτσι ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε το μισό εκατομμύριο μέλη και πελάτες που έχουμε”, επισήμανε.

Σε σχέση με το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, ο κ. Χατζηγιάννης περιορίστηκε να πει ότι “αναμένουμε να ετοιμαστούν οι διαδικασίες”, που στόχο θα έχουν, όπως σημείωσε, “να λειτουργούμε όσο πιο απλά γίνεται” σε όλες τις λειτουργίες του Συνεργατισμού.

Αυτή, συνέχισε, είναι μια συνεχής προσπάθεια έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πελατών και των μελών μας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρος της ΣΚΤ, “ο συνεργατισμός είναι πολύ σημαντικός για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, για την κοινωνία και για το κυπριακό νοικοκυριό.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ της ΣΕΚ Νίκου Μωυσέως ότι η Τρόικα τάχθηκε εναντίον της απλοποίησης των διαδικασιών στο Συνεργατισμό γιατί έχει πολλές αμαρτίες”, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι κατά τη διήμερη επαφή του Συνεργατισμού με τεχνοκράτες της Τρόικας “δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο αντιληπτό”, προσθέτοντας ότι “έχουμε παρουσιάσει αυτό το έργο για την απλοποίηση, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως και στη δική μας φιλοσοφία και στις ανάγκες των πελατών μας”.

Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ)

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι “τα ΜΕΔ είναι μια τεράστια πρόκληση”, προσθέτοντας ότι ο Συνεργατισμός έχει “πιάσει δουλειά από την 1η Ιουνίου”.

Αναφέροντας ότι “ο ρυθμός αύξησης των ΜΕΔ έχει επιβραδυνθεί”, ο Πρόεδρος της ΣΚΤ είπε ότι “υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να κάνουμε και τα γνωρίζουμε”.

“Κάνουμε διάφορες ενέργειες και θα δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά, αποφασιστικά, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, αλλά χρειάζεται χρόνος”, επισήμανε.

Κεφαλαιακές ανάγκες συνεργατισμού

Κληθείς να αναφέρει τις επιλογές άντλησης κεφαλαίων που έχει ο Συνεργατισμός σε περίπτωση που αυτό καταστεί ανάγκη, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι “ο Συνεργατισμός, για πέντε χρόνια, δεν μπορεί αντλήσει κεφάλαια από κάπου αλλού”, προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα “δεν είναι με την Τρόικα που θα πρέπει να συζητηθεί”, αλλά αφορά “τον μέτοχο που είναι το κράτος”.

Αυτό είναι ένα υποθετικό θέμα, το οποίο “δεν είναι κάτι που συζητήσαμε ή λάβαμε κάποιες αποφάσεις”, κατέληξε.