Η Ρωσική πρεσβεία γνωρίζει τις ανησυχίες της Κύπρου για το εμπάργκο

Ο Σύμβουλος και Εκπρόσωπος Τύπου στην Πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία Σεργκέι Φιλιμόνοφ δήλωσε ότι η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο γνωρίζει τις ανησυχίες της κυπριακής πλευράς λόγω των μέτρων που αποφασίστηκαν για εμπάργκο σε ορισμένα προϊόντα διατροφής από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, και θα ενημερώσει τη Μόσχα για τις ανησυχίες αυτές.

Ερωτηθείς αν από τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να εξαιρεθούν κάποιες χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως η Κύπρος, ο κ. Φιλιμόνοφ ανέφερε πως δεν νομίζει ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο “επειδή οι χώρες της ΕΕ ομόφωνα ενέκριναν αυτά τα μέτρα ενάντια στη Ρωσία για αυτό και η απάντηση της Ρωσίας, επίσης, αφορά όλες τις χώρες”.

“Αλλά φυσικά θα ληφθεί υπόψη η στάση που τηρούσε η κυπριακή πλευρά κατά τη συζήτηση αυτών των μέτρων σε διάφορα σώματα της ΕΕ”, ανέφερε.

“Αντιλαμβανόμαστε ότι η Κύπρος ενδεχομένως να `χτυπιέται` περισσότερο από άλλες χώρες, ανέφερε ο κ. Φιλομόνοφ, σημειώνοντας πως όπως γράφει σήμερα και ο Τύπος η ζημιά για την κυπριακή πλευρά από το εμπάργκο της Μόσχας θα ανέλθει σε 11-15 εκατομμύρια ευρώ.

Σε παρατήρηση πως η Κύπρος βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης του μνημονίου με την Τρόικα, ανέφερε: “Oλα αυτά τα γνωρίζουμε και τα λαμβάνουμε υπόψη”. Είπε ακόμη πως οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας εξακολουθούν να είναι καλές.

Ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε ακόμη πως για το όλο θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση της Μόσχας δεν υπήρξε συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία, αφού ο Πρέσβης απουσιάζει αυτή τη στιγμή με άδεια και βρίσκεται στη Μόσχα.

Ανέφερε ωστόσο πως αυτή την περίοδο βρίσκονται στη Λευκωσία εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για επαφές με αξιωματούχους του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τις οποίες θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων Ρωσίας-Κύπρου και πως ενδεχομένως να συζητηθεί και αυτό το θέμα που προέκυψε.

Ο κ. Φιλιμόνοφ υπογράμμισε πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη Μόσχα “είναι απαντητικά. Δεν άρχισε το θέμα από τη Ρωσία. Το θέμα το ξεκίνησε η Αμερική που βάζει σε πολύ δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους. Στην ουσία τους οδηγεί σε αυτοκτονία, ιδιαίτερα χώρες όπως η Κύπρος που εξαρτώνται από άλλους παράγοντες, από τις εξωτερικές ανταλλαγές στον τομέα της οικονομίας, από τη βοήθεια του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών σχετικών οργάνων”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως τα μέτρα της Μόσχας θα πλήξουν λιγότερο τις ΗΠΑ, επειδή οι δικές τους εξαγωγές σε ό,τι αφορά αυτά τα είδη προς τη Ρωσία είναι 12 φορές λιγότερες από τις εξαγωγές τέτοιων προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Πρόσθεσε πως τα μέτρα που λήφθηκαν από την ΕΕ “θίγουν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και το χρέος της Ρωσίας ήταν να δώσει την απάντηση σε αυτά τα μέτρα”.

“Αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για ένα χρόνο. Εάν δημιουργηθεί η δυνατότητα τότε θα ακυρωθούν νωρίτερα. Εάν κάνει θετικά βήματα η ΕΕ τότε και η αντίδραση της ρωσικής πλευράς θα είναι ανάλογη”, επεσήμανε.

Αναφέρθηκε επίσης στο σοβαρό ενδεχόμενο τη θέση των χωρών της ΕΕ που εξάγουν τέτοιου είδους προϊόντα στη Ρωσία να πάρουν άλλες χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, σημειώνοντας πως το “να χάσεις κάποια θέση στην αγορά μιας ξένης χώρας είναι πολύ εύκολο, αλλά να την αποκαταστήσεις είναι πάρα πολύ δύσκολο”.

Οι Αρχές της ΕΕ έπρεπε να τα λάβουν όλα αυτά υπόψη όταν αποφάσιζαν για τα μέτρα κατά της Ρωσίας, πρόσθεσε.