Η Ρωσία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΕΕ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, που δημοσιεύεται σήμερα, τόνισε ότι η  ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι είμαστε ενάντια στη Ρωσία, τόνισε .

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως πρέπει να τερματιστούν άμεσα οι κυρώσεις και αντικυρώσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως η κυπριακή ηγεσία θεωρεί τη Ρωσία ως παραδοσιακό και αξιόπιστο εταίρο και είναι ενάντια στην αντιπαραβολή αυτών των δεσμών με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε πως θα υπάρξει “αναθεώρηση της πολιτικής της χώρας”, υπογραμμίζοντας πως αυτό κατ` ουδένα τρόπο δεν συμβαίνει ενάντια στους παραδοσιακούς φίλους της Κύπρου και ιδιαίτερα της Ρωσίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως οι σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ έχουν “στρατηγικό χαρακτήρα”, που αποδεικνύεται από το αυξημένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την περιοχή.

“Έχουμε σχέσεις με κάθε χώρα σε διαφορετικό επίπεδο. Δεν είναι μόνο πολιτικές σχέσεις. Είναι επίσης οικονομικές σχέσεις, τουριστικές σχέσεις και πολιτιστικές σχέσεις. Με τη Ρωσία έχουμε όλες αυτού του είδους τις σχέσεις”, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

“Το πρόβλημα”, πρόσθεσε, “είναι ότι ίσως στο παρελθόν οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να μην ήταν τόσο στενές”.

Υπογράμμισε πως “δεν προσεγγίζουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ ως ένα `παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος`” για να προσθέσει πως “δεν σημαίνει ότι είμαστε ενάντια στη Ρωσία.”

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των κυρώσεων και αντικυρώσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, είπε πως “πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν για να ανατρέψουμε τον κύκλο των κυρώσεων και των αντικυρώσεων από πλευράς Ρωσίας που έχουν επηρεάσει αρνητικά όλους μας και ιδιαίτερα τη στρατηγική αξία της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας”.

Σημείωσε πως η Ρωσία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΕΕ και πως αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί.

Επεσήμανε εξάλλου την ανάγκη για συνολική υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

“Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει επικέντρωση σε αυτό προκειμένου να διαφυλαχτεί η σταθερότητα στην Ουκρανία, και ασφαλώς η σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά, γιατί είναι η κοινή γειτονιά της Ρωσίας και της ΕΕ”, υπέδειξε.

Σημείωσε πως κανένας δεν θα επωφεληθεί εάν η σχέση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας δεν επανέλθει στην κανονική της κατάσταση.