Η πρώην πρώτη κυρία της Ρωσίας κινδυνεύει να χάσει την αμύθητη περιουσία της λόγω των κυρώσεων για την Ουκρανία

Η πρώην πρώτη κυρία της Ρωσίας και πρώην σύζυγος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ζει μέσα στη χλιδή, στην Ευρώπη, και εκτός κυρώσεων… για την ώρα, γράφει το Politico.

Μπορεί να ήταν για τριάντα χρόνια μαζί και να αποτελούσαν μια ισχυρή εικόνα, ως το παντοδύναμο ζευγάρι του Κρεμλίνου, αλλά πλέον η Λουντμίλα Οτσερέτναγια, μια δεκαετία μετά, ακολουθεί μια διαφορετική ζωή στο πλευρό του κατά 20 χρόνια νεότερου συντρόφου της.

Μετά το διαζύγιό της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η Λουντμίλα Οτσερέτναγια έχει ζήσει μια έντονα ιδιωτική ζωή. Ακόμα και ο γάμος της το 2015 με τον Οτσρέτνι, αθλητή του τριάθλου, κρατήθηκε μυστικός μέχρι που οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ότι είχε αλλάξει το επώνυμό της. Μια περιήγηση στο διαμέρισμά τους θα προσέφερε μια ματιά στο πώς ζούσαν, καθώς και μια ματιά στο τι μπορούν να αγοράσουν με ρωσικό χρήμα.

Το ζευγάρι δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα. Άλλωστε, το Λονδίνο έχει ήδη θέσει την πρώην του Πούτιν και τα ενήλικα παιδιά της υπό καθεστώς κυρώσεων.

Αν οι Βρυξέλλες ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο, αυτό θα μπορούσε να θέσει το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο ακινήτων τους σε κίνδυνο.

Η Λουντμίλα ήταν παντρεμένη με τον Πούτιν για περίπου 30 χρόνια, κατά τη διάρκεια της ανόδου του από την αφάνεια στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας.

Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1983, όταν ο Πούτιν ήταν χαμηλόβαθμος αξιωματικός της KGB στο Λένινγκραντ (σήμερα Αγία Πετρούπολη) και η Λουντμίλα ήταν αεροσυνοδός της Aeroflot. Τον ακολούθησε στη Δρέσδη, στην Ανατολική Γερμανία, όπου είχε τοποθετηθεί ως πράκτορας. Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το ζευγάρι και οι δύο κόρες τους επέστρεψαν στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Πούτιν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως υπάλληλος στο γραφείο του δημάρχου.

Ως σύζυγος πολιτικού, η Οτσερέτναγια -που τότε ονομαζόταν Λουντμίλα Πούτινα- κράτησε σχετικά χαμηλό προφίλ. Ακολούθησε τη δική της καριέρα μέχρι να εκλεγεί ο Πούτιν πρωθυπουργός και στη συνέχεια βοήθησε στη δημιουργία και τη λειτουργία ενός κέντρου αφιερωμένου στην προώθηση της ρωσικής γλώσσας. Η Πούτινα συμμετείχε σε περιστασιακά κρατικά δείπνα και εκτελούσε άλλα καθήκοντα πρώτης κυρίας, όπως το άνοιγμα των τελετών για το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Κρεμλίνο, αλλά γενικά έμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Καθώς ο Πούτιν εδραίωνε την εξουσία, άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές, που διαψεύστηκαν γρήγορα, για άλλες γυναίκες στη ζωή του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της χρυσής ολυμπιονίκη γυμνάστριας Αλίνα Καμπάεβα. Σταδιακά αποτραβήχτηκαν ως ζευγάρι από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι που ανακοίνωσαν επίσημα ότι ο γάμος τους είχε τελειώσει.

Η Λουντμίλα ακολούθησε τον δρόμο της
Μπορεί ο γάμος να είχε τελειώσει, αλλά πτυχές της σχέσης -ιδιαίτερα το οικονομικό της στοιχείο- συνεχίστηκαν, καθώς η Λουντμίλα ίδρυσε ένα ίδρυμα με την ονομασία Κέντρο Ανάπτυξης της Ρωσικής Γλώσσας, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε και επαναπροσδιορίστηκε σε Κέντρο Ανάπτυξης Διαπροσωπικών Επικοινωνιών. Το 2016, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι είχε παντρευτεί τον Οτσερέτνι, τον πρόεδρό του.

Το ίδρυμα είχε και ένα άλλο προνόμιο. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Πούτιν, είχε αποκτήσει ένα πρώην κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο της Μόσχας που κάποτε ανήκε στον παππού του Ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόι.

Η Λουντμίλα παντρεύτηκε τον επιχειρηματία και λάτρη του τριάθλου Αρτού Οτσερέτνι το 2016.

Ο γάμος τους, που δεν δημοσιοποιήθηκε από κανένα από τα δύο μέρη, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ζευγαριού επεκτεινόταν γρήγορα.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία
Μετά την ολομέτωπη επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα που πιστεύεται ότι ευθύνονται για τον πόλεμο, για τη διάδοση φιλοπόλεμης προπαγάνδας ή για την αξιοποίησή τους ως πηγή εσόδων του Κρεμλίνου. Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σχετικά με τη Ρωσία σε περίπου 1.400 άτομα και οντότητες, οι ΗΠΑ σε σχεδόν 2.500 και το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπου 1.600.

Ωστόσο, δεν υπάρχει μεγάλη συμφωνία σχετικά με το ποιος, ακριβώς, θα πρέπει να στοχοποιηθεί. Μόνο 639 άτομα και οντότητες είχαν υποστεί κυρώσεις και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ και τη Βρετανία μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με μια ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από το Brookings Sanctions Tracker, το οποίο παρακολουθεί τις κυρώσεις που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στη λίστα περιλαμβάνονται οι δύο κόρες του Πούτιν και της Οτσερέτναγια, καθώς και η φερόμενη ως φίλη του Ρώσου προέδρου, η γυμνάστρια Καμπάεβα,αλλά όχι η πρώην σύζυγός του.

Η Οτσερέτναγια έχει υποστεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να «χτυπηθεί το οικονομικό δίκτυο του Πούτιν», αλλά η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν αφήσει μέχρι στιγμής τόσο την ίδια όσο και τον σύζυγό της εκτός του καταλόγου τους.

Μεγάλο μέρος της ασυμφωνίας σχετικά με το σε ποιους επιβάλλουν κυρώσεις οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλεται σε διαφορές στους στόχους.

Η στάση της ΕΕ
Η ΕΕ τείνει να μην χρησιμοποιεί τιμωρητικές κυρώσεις για παρελθούσες ενέργειες, σύμφωνα με τον Βίκτορ Γουίνκλερ, δικηγόρο που ειδικεύεται στην πολιτική κυρώσεων. Για να επιβληθούν κυρώσεις σε ένα πρόσωπο από την ΕΕ, το όνομά του πρέπει να προταθεί από μια εθνική κυβέρνηση και στη συνέχεια να συμφωνηθεί από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η ΕΕ γνωρίζει ότι οι αποφάσεις της μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικές προκλήσεις. Περίπου 70 ολιγάρχες και μέλη των οικογενειών τους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της ΕΕ για να πάρουν πίσω τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι η Λουντμίλα και ο σύζυγός της δεν έχουν μπει στο στόχαστρο της ΕΕ δεν σημαίνει ότι δεν θα μπουν σε αυτό.

Δεν υπάρχουν δημόσιες αποδείξεις ότι το ζευγάρι απέκτησε τον πλούτο και τα ακίνητά του παράνομα, αλλά η αξία τους φαίνεται να υπερβαίνει τις φανερές πηγές εισοδήματός του.

Και ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να παρουσιάσει τον Ιούνιο πρόταση που θα επιτρέπει στο μπλοκ να επιβάλλει κυρώσεις σε άτομα για διαφθορά. Αυτό θα διευκόλυνε τη στόχευση ανθρώπων που δεν συμβάλλουν μόνο άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το περίφημο ελβετικό απόρρητο
Αν υπάρχει ένα μέρος όπου οι άνθρωποι δεν ζητούν εξηγήσεις, τουλάχιστον όχι ακόμη, είναι η Ελβετία. Το 2015, περίπου την ίδια εποχή που παντρεύτηκε τη Λιουντμίλα, ο Αρτούρ αγόρασε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Νταβός -έδρα του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Διαφημισμένο την εποχή της αγοράς για περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, το διαμέρισμα του Οτσερέτνι βρίσκεται σε ένα αυστηρό γκρίζο κτίριο σε απόσταση αναπνοής από μια όμορφη λίμνη και συνδέεται με υπόγειες σήραγγες με το πανύψηλο ξενοδοχείο AlpenGold, δίνοντας στους ενοίκους του πρόσβαση στην πισίνα του ξενοδοχείου και στην ιδιωτική του αίθουσα για την αποθήκευση του εξοπλισμού του σκι.

Και μόνο το γεγονός ότι ο Οτσερέτνι μπόρεσε να αγοράσει ένα διαμέρισμα στην Ελβετία είναι ασυνήθιστο. Οι ελβετικοί νόμοι περιορίζουν τους αλλοδαπούς από το να αγοράζουν σπίτια, εκτός αν πληρείται ένα στενό σύνολο προϋποθέσεων.

Το πρακτορείο που χειρίζεται τις πωλήσεις στο συγκρότημα ακινήτων του Οτσερέτνι, η Guyan & Co, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, αλλά ένας άλλος κτηματομεσίτης στο Νταβός, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσε ότι τα πρακτορεία δεν πραγματοποιούν ελέγχους ιστορικού για το ποιος αγόρασε το ακίνητό τους ή από πού πήραν τα χρήματά τους οι πελάτες.