Η πρόταση των δανειστών – Καμία ελάφρυνση χρέους

Στα βασικά σημεία που θα παρουσιαστούν στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν γίνεται καμία αναφορά σε ελάφρυνση του χρέους και  ΦΠΑ με δύο συντελεστές .

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που διέρρευσαν από ευρωπαίους αξιωματούχος τα βασικά σημεία της πρότασης είναι τα εξής:

– 1% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018. Είναι χαμηλότεροι από τους στόχους που υπήρχαν (3% το 2015 και 4,5% το 2016). Ο στόχος αυτός για να επιτευχθεί το 2015 υπολογίζονται περίπου 3 δις μέτρα για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό.

– Ο ΦΠΑ θα έχει δύο συντελεστές 11% και 23%. Στο 11% θα ενταχθούν φάρμακα και τρόφιμα και ξενοδοχεία. Στο 23% όλα τα υπόλοιπα. Εκεί έχει ευελιξία η κυβέρνηση να διαλέξει ποιες κατηγορίες τροφίμων θα μπουν σε αυτή την κατηγορία. Όσα περισσότερα τρόφιμα μπουν στην κατηγορία του 23% τόσα πιο πολλά τα έσοδα.

– Ασφαλιστικό – ισχύει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλά δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να βρει ισοδύναμα οφέλη σε περίπτωση που δεν θέλει να την εφαρμόσει. Επίσης η Ελλάδα από τον Ιούλιο θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του συνταξιοδοτικού από 0.25% σε 0,50% του ΑΕΠ και περαιτέρω μείωση 1% το 2016.

– Εργασιακό- να παύσει κάθε ανατροπή μνημονιακών νόμων, όχι αύξηση βασικών μισθών.

– Ιδιωτικοποιήσεις – να περάσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.

– Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

– Να επανεξεταστεί η ρύθμιση για τις 100 δόσεις ώστε να μην συμπεριλαμβάνει τους μεγάλους οφειλέτες ή να τους αναγκάζει να πληρώνουν γρηγορότερα και μεγαλύτερα ποσά, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ελάφρυνση χρέους.