Η πρόταση νόμου Α. Νεοφύτου για Συνεργατισμό ενώπιον του Γ.Εισαγγελέα για γνωμάτευση

Όπως λέχθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, Διονύση Διονυσίου, το Υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσο μπορεί ο Γενικός Ελεγκτής να κάνει οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στο Συνεργατισμό με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε με τους διεθνείς δανειστές και την Κυβέρνηση.

Η Επιτροπή συζητούσε πρόταση νόμου του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με την οποία επιχειρείται τροποποίηση του νόμου περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να διευκρινιστεί η φύση και η έκταση της εξουσίας του ελέγχου του Γενικού Ελεγκτή στα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα (ΑΠΙ) και ειδικότερα στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ (ΣΚΤ).

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η πρόταση νόμου του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ αποκλείει το διαχειριστικό έλεγχο από πλευράς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Σήμερα, ο Γενικός Ελεγκτής έχει τη δυνατότητα διενέργειας οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου.