Η πρόταση Λακκοτρύπη για ΑΗΚ, ενώπιον του Υπουργικού τη Δευτέρα

Τρόικα και Υπουργείο Ενέργειας, ύστερα και από διαβουλεύσεις του Υπουργείου με το ΔΣ της ΑΗΚ, κατέληξαν σήμερα σε  συμφωνία για απόσυρση του διατάγματος αποκρατικοποίησης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της.

Η τελική εισήγηση του Υπουργείου στάληκε χθες, και η Τρόικα απάντησε σήμερα θετικά, οπότε τη Δευτέρα, ανέφερε η πηγή, οδηγείται στο Υπουργικό η πρόταση για λήψη κατ` αρχήν απόφασης για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού σε δύο εταιρείες, με τη μία να αναλαμβάνει τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και την άλλη την παραγωγή και την προμήθεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο πέτυχε αποδοχή από πλευράς της Τρόικας της απόσυρσης του διατάγματος αποκρατικοποίησης της Αρχής.

Παράλληλα, η Τρόικα αποδέχτηκε να συμπεριληφθεί στην πρόταση αναφορά στις επιφυλάξεις της Κυβέρνησης που σχετίζονται με αστάθμητους παράγοντες, όπως το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού, η έλευση του φυσικού αερίου και το καλώδιο Interconnector.

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, μετά τη λήψη της απόφασης, ο Υπουργός Ενέργειας θα πρέπει να προχωρήσει σε κατάθεση του πλάνου υλοποίησης, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα κατατεθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στη συνέχεια, εάν χρειάζονται νομοσχέδια αυτά θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή στο τέλος του χρόνου και η απόφαση θα πρέπει να υλοποιηθεί σε δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2017.

Ανακοινώσεις για το θέμα αναμένεται να γίνουν τη Δευτέρα μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.