Η πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για τις προτεραιότητες των δικαιούχων υγείας διχάζει – Για μνημείο λαϊκισμού κάνει λόγο το ΑΚΕΛ

Η κοινή  πρόταση ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ  που καθορίζει ως δικαιούχους λήπτες δημόσιου βοηθήματος ή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυτούς που έχουν ήδη εισφέρει στο κράτος μέσω των καταβολών τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει προκαλέσει πολλές ερμηνείες.

Η πρώτη ερμηνεία είναι ότι στόχος των δύο κομμάτων είναι να έχουν προτεραιότητα οι Κύπριοι πολίτες που με τις εισφορές τους στηρίζουν τη δημόσια υγεία, και όχι να αποκλειστούν πολίτες τρίτων χωρών και Τουρκοκύπριοι.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης χαρακτήρισε την πρόταση «μνημείο προχειρότητας και λαϊκισμού  με βασικό στόχο την ψηφοθηρία ενόψει εκλογών και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, ώστε να συγκαλύψουν τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις τους, της σκληρής λιτότητας σε βάρος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού». Το ΑΚΕΛ, τόνισε δεν θα στοχοποιήσει «τους αιτητές πολιτικής προστασίας και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε ακροδεξιές, νεοναζιστικές καταστάσεις να διεισδύσουν με τις μισάνθρωπες- μισαλλόδοξες ιδεολογίες τους στην κυπριακή κοινωνία» και κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να δώσει εξηγήσεις.

Υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ  προέβησαν σε κίνηση αντιπερισπασμού ως προς την απαίτηση τους για περικοπές μέχρι και €250 εκ. στις κοινωνικές παροχές, όταν η τρόικα απαιτούσε €150 εκατ. ευρώ.

Διατυπώνοντας ερωτήματα, ο κ. Λουκαϊδης  αναρωτήθηκε πώς μέσα από αυτή την πρόταση νόμου «αποφεύγεται η συμπερίληψη Ελληνοκυπρίων, όπως για παράδειγμα ανηλίκων προσώπων που πάσχουν από αναπηρίες και πώς αυτή η πρόταση νόμου δεν θα συγκρούεται κάθετα με την Σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στην κυπριακή νομοθεσία και προβλέπουν την παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής στις οποίες περιλαμβάνονται η παιδεία και η υγεία…Μήπως ο στόχος του κ. Αναστασιάδη και των δυο κομμάτων, πέραν από τη νομική πτυχή, είναι να πεθαίνουν άνθρωποι έξω από τα νοσοκομεία μας, όταν αυτοί δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται στην πρόταση νόμου και δεν θα έχουν τα οικονομικά μέσα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα;».

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε…  «δεν είναι η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου που προώθησε, για πολιτικούς λόγους, τις σχετικές αποφάσεις που αφορούν του Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας; Δεν είναι η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου που προώθησε και η Βουλή, με εξαίρεση ένα βουλευτή, υιοθέτησε την παραχώρηση του δημόσιου βοηθήματος και στους αιτητές ασύλου κατά τον ίδιο τρόπο που παρέχεται στους Κύπριους λήπτες δημόσιου βοηθήματος;».