Η προπαγανδιστική ταινία ”Ηγέτης” για τον Ερντογάν τον… καλοσυνάτο φίλο των λαών

Ενάμισι μήνα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την συνταγματική αλλαγή, μια ταινία – ύμνος στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας. Ένα μεγάλο μέρος της έχει γυριστεί στο χωριό Τρίκωμο, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στην επαρχία Αμμοχώστου και αποτέλεσε το σκηνικό για την αναπαράσταση της περιοχής Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης, όπου έζησε ο Ερντογάν.

To φιλμ με τον τίτλο Reis, δηλαδή Ηγέτης, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Reha Beyoglu, αφηγείται την παιδική ζωή του Ερντογάν στην περιοχή Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης, τα πρώτα βήματα του στην πολιτική, την εκλογή του ως δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και την φυλάκισή του με την κατηγορία ότι σε ομιλία του είχε κάνει αναφορά σε ένα ισλαμικό ποίημα.

«Η δημοκρατία είναι απλώς το τρένο στο οποίο επιβιβαζόμαστε μέχρι να φθάσουμε στον στόχο μας. Τα τζαμιά είναι οι στρατώνες μας, οι μιναρέδες οι ξιφολόγχες μας, οι κουμπέδες τα κράνη μας και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας…» ανέφεραν οι στίχοι του ποιήματος, το οποίο πιστεύεται ότι αποτελούσε και την πολιτική ατζέντα του νέου πολιτικού.

Η ταινία που κόστισε 8 εκατομμύρια δολάρια αφηγείται την παιδική ηλικία του Ερντογάν με την απελπισμένη αντίδραση του πατέρα του για την εκτέλεση του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού Αντνάντ Μεντερές το 1961, και σκιαγραφεί έναν καλοσυνάτο νεαρό ο οποίος είναι έτοιμος να βοηθήσει τους πάντες. “Ένα ολόκληρο χρόνο αποταμίευε για να αγοράσει ποδήλατο και μετά χάρισε τα χρήματα σ’ έναν φίλο του, που τα χρειαζόταν”», λέει ο πρωταγωνιστής της ταινίας.

Χαρακτηριστικότατο γεγονός, του πόσο προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα του επερχόμενου δημοψηφίσματος στην Τουρκία, αποτελεί το ότι η ταινία, έκανε πρεμιέρα, στο ΤΙM Maslak Show Center, την περασμένη Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, όταν ο «σουλτάνος» έγινε 62 ετών, ενώ αναμένεται να προβληθεί επίσημα στους κινηματογράφους της Τουρκίας, σήμερα.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας: