Η προοπτική επανεκλογής Μόντι στην Ινδία, απογειώνει τις αγορές…

Οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Ινδίας έκαναν το μεγαλύτερο ράλι της τελευταίας τριετίας και οι ρουπίες και τα κρατικά ομόλογα ανέβηκαν μετά από τα exit polls που έδειξαν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Narendra Modi φαίνεται ότι θα παραμείνει στην εξουσία.

Το S&P BSE Sensex ανέβηκε κατά 2,9%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2016, για να προσαρμοστεί στο 0,6% του Απριλίου, καθώς τα exit polls προέβλεπαν μια άνετη πλειοψηφία για το Κόμμα Bharatiya Janata και τους συμμάχους του. Ένας δείκτης που μετρούσε τη μεταβλητότητα των μετοχών κατέρρευσε, η ρουπία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο και η απόδοση των ομολόγων αναφοράς 2029 (δεκαετή) υποχώρησε οκτώ μονάδες βάσης.

Οι προβλέψεις έχουν ευνοήσει τους επενδυτές που ενδιαφέρονται για την ικανότητα του Modi να επαναλάβει την πολιτική επίδοση του 2014 κερδίζοντας απέναντι από μια ολοένα αυξανόμενη αντιπολίτευση, την αγωνία του αγροτικού κόσμου και μια κρίση στην αγορά εργασίας. Ενώ μια δεύτερη θητεία εξαρτάται κι από την ημέρα καταμέτρησης των ψήφων, αν δηλαδή η ετυμηγορία θα είναι παρόμοια με τα exit polls, η δύναμη της νίκης, όπως αυτή προβλέπεται, δεν δημιουργεί ανησυχίες, σύμφωνα με την BNP Paribas Asset Management.

“Οι αγορές πρέπει να δουν τη συνέχεια και τις δυνατότητες των μεταρρυθμίσεων και οι ξένοι είναι πιθανό να είναι κατά βάση αγοραστές”, δήλωσε ο Jean-Charles Sambor, αναπληρωτής επικεφαλής του χρέους αναδυόμενων αγορών στη BNP .