Η ΠΟΕΔ διαφωνεί με τη γνωμάτγευση του γ.εισαγγελέα

Η ΠΟΕΔ διαφωνεί με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τα πολιτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και η τοποθέτηση επί του θέματος του Υπουργείου Παιδείας, οπωσδήποτε μας βρίσκει σε πλήρη διαφωνία, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού.

Πρόκειται, σημειώνει, “για μια αναχρονιστική ρύθμιση που ανάγεται στην περίοδο της Αγγλοκρατίας, συνεχίστηκε την περίοδο της Ανεξαρτησίας και δυστυχώς, έφτασε, μέχρι σήμερα”.

“Οι εκπαιδευτικοί είμαστε φορείς εκπαιδευτικής πολιτικής την οποία μάλιστα, υλοποιούμε και εφαρμόζουμε. Την ίδια ώρα, καθηκόντως και αρμοδίως, μέσα από τη διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, επιδιώκουμε να διαπλάσουμε ενεργούς πολίτες και κριτικά σκεπτόμενους. Δεν νοείται όμως, δεν επιτρέπεται, να μην έχουμε το δικαίωμα να συμμετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες διαμόρφωσης, ειδικότερα της εκπαιδευτικής πολιτικής, αλλά και γενικότερα της πολιτικής”, σημειώνει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.

Οπως αναφέρει, “για το θέμα αυτό, έχουμε έντονες ενστάσεις και απόψεις. Αποτελεί πολιτικό ρατσισμό στον 21οαιώνα. Η ανατροπή αυτής της ρύθμισης, που βασίζεται βέβαια και στη σχετική νομοθεσία, επιβάλλεται να γίνει αμέσως, για πολλούς και ευνόητους λόγους”, προσθέτει.

Σημειώνει πως “υπάρχουν παραδείγματα από το παρελθόν, που παρά κάποιες αντιδράσεις, εκπαιδευτικοί και ακόμη εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων (ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ), συμμετείχαν σε σώματα διαμόρφωσης εκπαιδευτικής πολιτικής, όπως ήταν το σώμα της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης. Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία αφετηριακά και με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία θα στηριχθούμε, για να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό στοιχείο και να αποκατασταθεί το δίκαιο και φυσικά η δεοντολογία”, αναφέρει.