Η Πάφος εκλέγει σήμερα νέο Μητροπολίτη

Η Πάφος εκλέγει σήμερα νέο Μητροπολίτη. 52.164 Παφίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν σε πρώτο στάδιο το τριπρόσωπο του Μητροπολιτικού θρόνο.

Η ψηφοφορία σε 126 εκλογικά κέντρα αρχίζει στις 10:00 το πρωί και ολοκληρώνεται  στις 17:00 το απόγευμα, με μια ώρα διακοπή στις 13:00 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, η διαδικασία αφορά στο πρώτο στάδιο όπου ο λαός εκλέγει το τριπρόσωπο. Σε δεύτερο κατοπινότερο στάδιο που χρονικά τοποθετείται αρχές Μαρτίου, η Ιερά Σύνοδος θα εκλέξει ανάμεσα στους τρείς επικρατέστερους τον καταλληλότερο για τον Μητροπολιτικό θρόνο.

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί από τον έφορο εκλογής λίγο μετά τις 8 το βράδυ.

Πως ψηφίζεις;

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή Εκλογικό Βιβλιάριο. Όσοι δεν έχουν κυπριακή ιθαγένεια, και το όνομα τους είναι καταχωρημένο στον Εκλογικό Κατάλογο θα πρέπει να έχουν μαζί τους το Δελτίο Εγγραφής Αλλοδαπού στην Κύπρο (ARC).


Οι εκλογείς δικαιούνται να ψηφίσουν μόνο στο καθορισμένο Εκλογικό Κέντρο στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι και όχι σε οποιοδήποτε άλλο Εκλογικό Κέντρο.


Αφού εξακριβωθεί ότι το όνομα και η ταυτότητα του εκλογέα εμφανίζονται και περιέχονται στον Εκλογικό Κατάλογο, ο Βοηθός θα εκφωνήσει μόνο το πλήρες ονοματεπώνυμο του εκλογέα, ως αυτό εμφανίζεται στον Εκλογικό Κατάλογο.


Ο εκλογέας, αφού λάβει το κατάλληλα σφραγισμένο ψηφοδέλτιό του, θα προχωρήσει σε έναν από τους θαλάμους ψηφοφορίας που βρίσκονται στο Εκλογικό Κέντρο και εκεί, μόνος του, θα ψηφίσει μυστικά το άτομο της επιλογής του.


Όταν ο εκλογέας θα ανοίξει το ψηφοδέλτιο, εσωτερικά αυτό θα είναι λευκό. Ο εκλογέας θα γράψει στο εσωτερικό του ψηφοδελτίου το άτομο της επιλογής του και ακολούθως, θα ρίξει το ψηφοδέλτιο εντός της κάλπης που θα βρίσκεται στο Εκλογικό Κέντρο.


Αν κάποιος εκλογέας αχρηστεύσει κατά λάθος το ψηφοδέλτιό του, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μπορεί να εφοδιασθεί με άλλο ψηφοδέλτιο, αφού πείσει για τον Προεδρεύοντα.


Πως ψηφίζουν τυφλοί και ανάπηροι

Σε περίπτωση που ο εκλογέας δεν γνωρίζει γραφή λόγω τυφλότητας ή άλλης ανικανότητας και δεν μπορεί να ψηφίσει από μόνος του, τότε δύναται να ζητήσει τη βοήθεια του Προεδρεύοντος του Εκλογικού Κέντρου, ο οποίος παρουσία ενός Βοηθού του Εκλογικού Κέντρου ή ατόμου της επιλογής του εκλογέα, θα ψηφίσει το άτομο της επιλογής του εκλογέα.

Η έγκυρη ψήφος

Το κάθε άτομο που θα ψηφισθεί θα λαμβάνει την ψήφο υπέρ του, ανεξάρτητα αν είναι ορθογραφικά σωστά γραμμένο ή όχι το όνομα του ατόμου αυτού.

Είναι παράτυπο ο εκλογέας υπογράφει το ψηφοδέλτιο ή γράφει σε αυτό οποιοδήποτε σύνθημα ή ύβρη. Σε περίπτωση που θα βρεθούν στην κάλπη τέτοια ψηφοδέλτια, θα θεωρηθούν ως άκυρα.

Άκυρα ψηφοδέλτια θεωρούνται τα ψηφοδέλτια που ο εκλογέας υπογράφει το ψηφοδέλτιο ή γράφει σε αυτό οποιοδήποτε σύνθημα ή ύβρη, και όσα ψηφοδέλτια θα έχουν σημειωμένα περισσότερα από ένα όνομα, καθώς επίσης και κάθε ψηφοδέλτιο:

(α) που δεν είναι το επίσημο ψηφοδέλτιο της Εκλογικής Διαδικασίας.

(β) που δεν φέρει στο εξωτερικό του μέρος την επίσημη σφραγίδα.

(γ) που φέρει οποιαδήποτε γραμμή ή αριθμό ή οποιαδήποτε άλλα από τα καθορισμένα σημεία, με τα οποία μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα του εκλογέα.

(δ)  από το οποίο λείπει οποιοδήποτε ουσιώδες μέρος του.

(ε)  από το οποίο είναι αδύνατο να εξακριβωθεί η θέληση του εκλογέα.

(στ) στο οποίο ένας εκλογέας  έχει γράψει στον καθορισμένο κενό χώρο άλλο όνομα από το όνομα του ατόμου που είχε πρόθεση να ψηφίσει και, αντί να ζητήσει άλλο ψηφοδέλτιο για να ψηφίσει κανονικά, προσπάθησε να ακυρώσει και να διαγράψει το όνομα αυτό.

(ζ) στο οποίο ο εκλογέας χρησιμοποίησε πέννα χρώματος άλλου εκτός του χρώματος μπλε ή μαύρου.

Ενστάσεις

Ο οποιοσδήποτε εκλογέας δικαιούται να υποβάλει γραπτώς τις ενστάσεις του κατά της εκλογικής διαδικασίας, εντός τριών ημερών μετά την ημέρα των Εκλογών, στο Γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών. Η περίοδος ενστάσεων λήγει την 22α Φεβρουαρίου 2023 στις 1.00 μ.μ.