Η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει στάσιμη και το 2020

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ εξακολούθησε να επιβραδύνεται στις αρχές του 2020, παρά τα σημάδια ανάκαμψης που έχουν εμφανιστεί στη Γερμανία.

Ο σύνθετος δείκτης διαχειριστών προμηθειών (IHS Markit) για την περιοχή της ευρωζώνης παρέμεινε στο 50,9 τον Ιανουάριο, δηλαδή υπολείπεται του 51,2 που ήταν η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων. Υπήρξε επιβράδυνση από τη Γαλλία, όπου οι απεργίες έπληξαν τον τομέα των υπηρεσιών, γεγονός που αντιστάθμισε μια βελτίωση η οποία παρατηρήθηκε στη Γερμανία.

Η αδυναμία συνεχίστηκε και σε άλλες περιοχές της ζώνης του ευρώ, με την αύξηση της παραγωγής να επιβραδύνεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εξήμισι ετών. Ο δείκτης IHS Markit δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες και τα στοιχεία που αφορούν σε άλλες χώρες θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο δείκτης PMI των υπηρεσιών της ζώνης του ευρώ υποχώρησε ελαφρά τον Ιανουάριο, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης αυξήθηκε σε υψηλό εννιαμήνου, στο 47,8. Αυτό το επίπεδο, πάντως, εξακολουθεί να δείχνει οικονομική συρρίκνωση (κάτω του 50) ενώ η έκθεση ανέφερε επίσης ότι τα εργοστάσια συνέχισαν να μειώνουν τις θέσεις εργασίας.

Σε γενικές γραμμές, η εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα βελτιώθηκε, χάρη -εν μέρει- σε μια μεγαλύτερη αισιοδοξία που αφορά στη μεταποίηση. Η αισιοδοξία εκεί αυξήθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα με την ελπίδα ότι πέρασαν τα χειρότερα για την οικονομία, μετά την πρόσφατη κάμψη.

Την Πέμπτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσίασε μια παρόμοια άποψη, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι που υπάρχουν στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, για να εμφανίσει «καθοδικό ρυθμό» στις οικονομικές προοπτικές είναι «κάπως λιγότερο έντονες».