Η οικονομία αυτής της χώρας κατάφερε να αναπτυχθεί εν μέσω κορωνοϊού…

Η οικονομία της Σουηδίας κατάφερε να αναπτυχθεί περισσότερο από το αναμενόμενο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, μετά τη μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κατά το συγκεκριμένο διάστημα «απελευθερώθηκε» η συσσωρευμένη καταναλωτική ζήτηση, ως οικονομική απόρροια της σύντομης ανάπαυλας από την πανδημία.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 4,9% από το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική αρχή της Σουηδίας. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 4,3% που προέβλεπε έρευνα των οικονομολόγων του Bloomberg και ακολουθεί μια συρρίκνωση της τάξης του 8% κατά το τρίμηνο έως τον Ιούνιο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το υπόλοιπο του έτους είναι πιθανό να είναι ζοφερό, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και η πανδημία «δείχνει τα δόντια της».

Τι πυροδότησε την ανάπτυξη
«Η ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου δείχνει τις δυνατότητες που θα έχει η οικονομία όταν και εφόσον περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας και αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η μεταποιητική βιομηχανία της Σουηδίας ανέκαμψε σε μεγάλο βαθμό, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών παρουσίαζε υστέρηση και πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας», ανέφερε οικονομολόγος του Bloomberg.

Από την πλευρά της η οικονομολόγος της Swedbank, Μαρία Βαλίν Φρέντχολμ, δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι «η κάμψη δεν ήταν τόσο βαθιά όσο αναμενόταν» και είναι «καλό να βλέπουμε ότι τα δεδομένα για τις εξαγωγές αγαθών τον Οκτώβριο δείχνουν συνεχή τάση ανάκαμψης των εξαγωγών».

Ενώ οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι οι οικονομικές προοπτικές πρόκειται να μειωθούν, οικονομολόγος του Bloomberg επισημαίνει ότι «το γεγονός ότι η μεταποίηση διατηρείται την ώρα που η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών είναι ήδη «πεσμένη» σημαίνει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα είναι περιορισμένος. Ως αποτέλεσμα, οι οικονομολόγοι του Bloomberg Economics αναμένουν ότι το Σουηδικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ελαφρώς κατά το τέταρτο τρίμηνο».