Η οικολογική οδήγηση γίνεται και οικονομική για την τσέπη μας….

Η μείωση των επιπτώσεων που έχει το αυτοκίνητο σας στο περιβάλλον, μπορεί παράλληλα να μειώσει και τις επιπτώσεις… στο πορτοφόλι σας.

Ακολουθείστε λοιπόν πιστά τις παρακάτω συμβουλές :

Οδηγείτε με χαμηλότερη ταχύτητα, όπου αυτό είναι δυνατό.
Εάν το όχημα σας διαθέτει λειτουργία cruise control, χρησιμοποιείστε την κατά την διάρκεια της οδήγησης σε αυτοκινητοδρόμους, έτσι ώστε να διατηρήσετε σταθερή ταχύτητα. Να θυμάστε ότι η αντίσταση του οχήματος στον άνεμο αυξάνεται γρήγορα σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Για παράδειγμα, στα 110km/h περίπου χρειάζεται 20% έως 25% περισσότερο καύσιμο απ’ότι στα 90km/h.

Μειώστε όσο είναι δυνατό την οδήγηση με συνεχόμενες εναλλαγές γκάζι-φρένο.
Ο κύκλος κατανάλωσης καυσίμου είναι πάντα πιο αυξημένος στην πόλη απ’ότι στον αυτοκινητόδρομο-όχι λόγω της χαμηλότερης ταχύτητας, αλλά λόγω της διαρκούς ανάγκης για συνεχόμενες εναλλαγές φρένου-γκαζιού στις συνθήκες οδήγησης στην πόλη. Το απότομο πάτημα του γκαζιού αυξάνει δραματικά την κατανάλωση καυσίμου. Το φρενάρισμα σπαταλά την ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε για την κίνηση του αυτοκινήτου σας. Κοιτάτε όσο το δυνατό πιο μπροστά κατά την οδήγηση, έτσι ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε την ταχύτητα του οχήματος σας νωρίς, χωρίς να χρειάζεται να φρενάρετε μέχρι ακινητοποίησης του οχήματος.

Αλλάζετε στο σωστό χρόνο τις ταχύτητες.
Η οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων κάνει την μηχανή να καταναλώνει περισσότερο καύσιμο. Ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων θα αλλάξει ταχύτητα πιο γρήγορα εάν χαλαρώσετε το πάτημα στο γκάζι όταν το όχημα θα έχει αναπτύξει αρκετή ταχύτητα. Χρησιμοποιείστε τη λειτουργία economy mode σε ένα αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, εάν αυτή διατίθεται.

Χρησιμοποιείται το air condition μόνο όταν είναι απαραίτητο.
Η χρήση του air condition αυξάνει κατά 10% την κατανάλωση, βέβαια, σε ταχύτητες περισσότερες των 80km/h,η περιορισμένη χρήση του έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερη κατανάλωση σε σύγκριση με το άνοιγμα του παράθυρου, το οποίο θα αυξήσει την αντίσταση του οχήματος στον αέρα.

Μην ζεσταίνεται την μηχανή του οχήματος πριν ξεκινήσετε.
Το ζέσταμα της μηχανής σπαταλά καύσιμο. Σβήνοντας την μηχανή ακόμα και για ελάχιστο χρόνο, θα εξοικονομήσετε περισσότερο καύσιμο απ’ότι θα χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση του οχήματος σας. Τα σύγχρονα οχήματα δεν χρειάζονται ζέσταμα μηχανής, το ζέσταμα γίνεται πιο γρήγορα κατά την οδήγηση τους.

Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών σας.
Η χαμηλή πίεση αυξάνει τις τριβές κύλισης με συνέπεια να αυξάνεται και η κατανάλωση καυσίμου. Κάνετε ευθυγράμμιση. Εάν προσέχετε τα λάστιχα σας, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την παράταση της διάρκειας ζωής τους, καλύτερο έλεγχο του οχήματος και μικρότερη κατανάλωση καυσίμων.

Αφαιρέστε το έξτρα βάρος και τις σχάρες οροφής από το όχημα σας.
Η μεταφορά παραπανίσιου βάρους αυξάνει την κατανάλωση. Οι σχάρες οροφής αλλά και τα spoilers, αυξάνουν δραματικά την αντίσταση στον αέρα και σε κάποιες περιπτώσεις η κατανάλωση αυξάνεται σε ποσοστό πάνω του 20%.

Κάνετε συχνά service στο όχημά σας.
Έχοντας το όχημα σας σε καλή κατάσταση και σωστά ρυθμισμένο, θα διατηρείσετε χαμηλές τις εκπομπές του σε ρύπους και χαμηλή την κατανάλωση του. Ακόμα, το όχημα σας θα έχει μεγαλύτερη ασφάλεια και αξιοπιστία καθώς και θα επεκταθεί ο χρόνος ζωής του.