Η ξαφνική άνοδος και η ηχηρή πτώση του Φρανσουά Φιγιόν

Με ποσοστό περίπου 19%, ο Φρανσουά Φιγιόν βλέπει το πολιτικό του μέλλον να παγώνει οριστικά και το πολιτικό του κόμμα, τους Ρεπουμπλικανούς, να του προσάπτει ότι εξαιτίας του χάθηκαν οι εκλογές. Ωστόσο, στις 27 Νοεμβρίου 2016, μετά από μια διακριτική εκστρατεία, ο Φιγιόν επιβλήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές με ποσοστό 67% και παραμέρισε «ιερά τέρατα» της Δεξιάς, όπως ο Νικολά Σαρκοζί και ο Αλέν Ζιπέ.

Αλλά τα προβλήματα δεν άργησαν να εμφανιστούν. Ολο τον Δεκέμβριο του 2016 ασχολήθηκε με το να ενώσει το κόμμα του, αφού τα στελέχη του Σαρκοζί δεν τον ήθελαν, ενώ ο Αλέν Ζιπέ και η ομάδα του ποτέ δεν τον στήριξαν πραγματικά. Αλλά και οι προγραμματικές του θέσεις δημιουργούσαν προβλήματα. Η δήλωσή του ότι θα αλλάξει συθέμελα το ασφαλιστικό τον φέρνει αντιμέτωπο με το ίδιο του το κόμμα και την κοινή γνώμη. Οι αντίπαλοί του θυμίζουν ότι ο Φιγιόν διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία και ακολουθεί λάθος γραμμή στον πόλεμο της Συρίας.

Και ξαφνικά, στις 24 Ιανουαρίου όλοι σταματούν να μιλούν για το πρόγραμμά του. Η εφημερίδα Canard enchaîné αποκαλύπτει ότι η σύζυγός του Πενέλοπι κέρδισε πάνω από 800.000 ευρώ σε αργομισθία, ως δήθεν κοινοβουλευτική υπάλληλος στο γραφείο του συζύγου της. Η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει, η κάθοδος του Φιγιόν στον Αδη αρχίζει.

Οι αποκαλύψεις στα γαλλικά ΜΜΕ πολλαπλασιάζονται και γίνεται γνωστό ότι ο Φιγιόν είχε διορίσει και τα παιδιά του όταν ήταν γερουσιαστής, ότι του χάρισαν πανάκριβα ρούχα και ρολόγια κ.λπ. Ο υποψήφιος διαψεύδει, αλλά το σκάνδαλο μαίνεται. Την 1η Μαρτίου 2017 ο Φιγιόν υπερασπίζεται μάταια τον εαυτό του. «Δεν θα αποσυρθώ, δεν θα υποχωρήσω», δηλώνει. Αλλά όταν καλείται από τον ανακριτή για το σκάνδαλο, ένα ένα τα στελέχη του τον εγκαταλείπουν και η προεκλογική του εκστρατεία αρχίζει να βάζει νερά.

Ο Φιγιόν αρπάζει μια τελευταία ευκαιρία και πραγματοποιεί μια επιτυχημένη συγκέντρωση στο Τροκαντερό, στο κέντρο του Παρισιού. Στο παρασκήνιο τα στελέχη της Δεξιάς ζητούν από τον αντίπαλό του Αλέν Ζιπέ να τεθεί υποψήφιος και ωθούν τον Φιγιόν να παραιτηθεί. Η επιμονή του υποψηφίου της Δεξιάς, η αντοχή του στις ύβρεις και στις διαδηλώσεις εναντίον του, η ειρωνεία του για τα καυστικά σχόλια στον Τύπο αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, οι δημοσκοπήσεις καλιτερεύουν και η Δεξιά αρχίζει πάλι να ελπίζει.

Αλλά ο πρώτος γύρος της προεδρικής εκλογής της Κυριακής 23 Απριλίου ήταν καταπέλτης για τους Ρεπουμπλικανούς. Ο Φρανσουά Φιγιόν έκανε τελικά το χειρότερο σκορ για την γαλλική Δεξιά, με ποσοστό γύρω στο 20%. Σήμερα, Δευτέρα, το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος θα συναντηθεί για να εξετάσει τα εκλογικά αποτελέσματα, να κάνει απολογισμό και να προετοιμάσει τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2017. Δημόσια, ο Φρανσουά Φιγιόν και τα περισσότερα στελέχη της Δεξιάς κάλεσαν τους πολίτες να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Εμανουέλ Μακρόν και να κλείσουν τον δρόμο της Μαρίν Λεπέν προς το προεδρικό μέγαρο.

Στόχος των στελεχών της Δεξιάς είναι να κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές ώστε να συγκατοικήσουν με τον κεντρώο σοσιαλιστή Εμανουέλ Μακρόν. Η θέση της γαλλικής Δεξιάς είναι ότι ο Φρανσουά Φιγιόν ευθύνεται για την πανωλεθρία αλλά ότι οι ιδέες της παράταξης είναι πλειοψηφικές στη χώρα.

Ο ίδιος ο Φιγιόν εκτίμησε, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ήττα, ότι «με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές οι ψηφοφόροι θα έχουν την δυνατότητα να ακούσουν την φωνή της Δεξιάς και του κέντρου». «Μην χάνεστε, μείνετε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Πιστέψτε με, η δύναμή σας θα μετρήσει. Η Γαλλία σας χρειάζεται», δήλωσε.
Ο πανίσχυρος και νεότατος François Baroin ανακοίνωσε ότι πρέπει τώρα η παράταξή του να εργαστεί συστηματικά για τις βουλευτικές εκλογές.

«Θα πολεμήσουμε για να κερδίσουμε την πλειοψηφία. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό. Θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την πολιτική αλλαγή», δήλωσε. «Εύχομαι στις βουλευτικές να κερδίσουμε μια πλειοψηφία η οποία θα ισοφαρίσει τις ακρότητες του κυρίου Μακρόν», δήλωσε από την πλευρά του και ο πρώην δεξιός πρωθυπουργός Jean-Pierre Raffarin στο κανάλι France 2.

Ο Laurent Wauquiez, περιφερειάρχης της Δεξιάς στην Auvergne-Rhône-Alpes, επιτέθηκε στον Φιγιόν και δήλωσε ότι «η Δεξιά πληρώνει ακριβά τα σκάνδαλα. Πιστεύω ότι δεν έχασαν οι ιδέες μας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι ιδέες της Δεξιάς είναι πλειοψηφικές στη χώρα. Γι’αυτό απευθύνομαι σε όσους μοιράζονται τις ιδέες μας και τους λέω μην κατεβάζετε τα χέρια, μην χάνετε την ελπίδα», δήλωσε.

Ο Jean-François Copé, πρώην πρόεδρος του δεξιού κόμματος, ήταν στην ίδια γραμμή: «Από την επομένη των προεδρικών πρέπει να κινηθούμε άμεσα για να κερδίσουμε το μάξιμουμ των εδρών στις βουλευτικές», δήλωσε στο κανάλι France 2. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το κόμμα του θα πρέπει να ισορροπήσει τα πράγματα ώστε ο Μακρόν «να μην συνεχίσει το φιάσκο του Ολάντ».

«Η επόμενη μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι το ίδιο σημαντική. Είναι η μάχη των βουλευτικών εκλογών. Αν θέλουμε οι αξίες μας να εκπροσωπηθούν, πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε γύρω από τους υποψηφίους βουλευτές μας», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο πρώην δεξιός υπουργός François Sauvadet.

Η Δεξιά επιτίθεται ολομέτωπα στον Φιγιόν
Λίγα λεπτά μετά την ήττα του Φιγιόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Δεξιά παράταξη του επιφύλαξε αδυσώπητη κριτική. «Δεν έχασε η Δεξιά, έχασε ο Φιγιόν», δήλωσε ο πρώην υπουργός και στενός φίλος του Σαρκοζί, Eric Woerth.«Αυτή την προεδρική εκλογή έπρεπε να την κερδίσουμε. Τα σκάνδαλα μας κατέστρεψαν», πρόσθεσε.

«Είναι μια προσωπική ήττα του Φρανσουά Φιγιόν, φταίει και η προσωπική γραμμή που είχε σε ορισμένα πολιτικά θέματα», κατήγγειλε ο αντιπεριφερειάρχης Gérald Darmanin της Hauts-de-France. Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της δεξιάς Rachida Dati κατήγγειλε «μια ήττα ηθική και ιστορική της Δεξιάς. «Η Γαλλίας της Δεξιάς υπάρχει, η Γαλλία της Αριστεράς υπάρχει, απλά όσοι τις εκπροσώπησαν συμπεριφέρθηκαν άσχημα», δήλωσε. «Δεν θέλω να κάνουμε τις βουλευτικές εκλογές με τα ίδια πρόσωπα», κατέληξε.

Ο δεξιός βουλευτής Georges Fenech, ο οποίος ήταν πολύ αυστηρός με τον Φρανσουά Φιγιόν σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δήλωσε: «Δεν κρύβω την τεράστια πικρία μου που δεν εισακούστηκα και το κόμμα μου δεν απέσυρε την εμπιστοσύνη του από έναν υποψήφιο πρόεδρο που είχε σοβαρά προβλήματα με την δικαιοσύνη», είπε.

Η πρώην υπουργός Nadine Morano εκτίμησε ότι «ο Φρανσουά Φιγιόν έχει τεράστια ευθύνη γιατί επέμεινε να μείνει υποψήφιος και δεν μπορέσαμε να κάνουμε προεκλογική εκστρατεία. Επέλεξε να παραμείνει, ελπίζω τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του και από αύριο να αναγνωρίσει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να κατέβει επικεφαλής στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για εμάς», δήλωσε.