Η Νότια Κορέα επανεξετάζει την άρσης κάποιων κυρώσεων κατά της Β. Κορέας

Η Νότια Κορέα επανεξετάζει τη δυνατότητα άρσης κάποιων εγχώριων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με αναφορές της υπουργού Εξωτερικών της χώρας, σε μια κοινοβουλευτική ακρόαση.

Η υπουργός Εξωτερικών Kang Kyung-wha δήλωσε στους βουλευτές την Τετάρτη στη Σεούλ ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με άλλες αρμόδιες αρχές για το κατά πόσον θα άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Βόρειο Κορέα μετά τη βύθιση του ναυτικού πλοίου Cheonan, το Μάρτιο του 2010. Οι κυρώσεις της 24ης Μαΐου 2010, επίσης γνωστές ως 5.24, απαγόρευσαν στους Νοτιοκορεάτες να ταξιδεύουν και να ασκούν εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα ενώ έπρεπε να σταματούν τη βοήθεια που είχε προορισμό τη Βόρεια Κορέα.

Η κ. Kang έκανε την παρατήρηση αυτή, ως απάντηση στην ερώτηση ενός βουλευτή σχετικά με τις κυρώσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε αργότερα μια δήλωση λέγοντας ότι οι παρατηρήσεις της Kang δεν σήμαιναν ότι έγιναν συνολική αναθεώρηση των κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας. Αντίθετα, η Kang αναφέρθηκε στην ύπαρξη της «ευελιξίας» για να επανεξετάσει το ζήτημα στο πλαίσιο των πρόσφατων συνομιλιών μεταξύ των Κορεατών και με τρόπους που «δεν θα θέσουν σε κίνδυνο» τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του