Η νίκη της Microsoft

Το δεύτερο Εφετείο της Νέας Υόρκης αποφάσισε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας όπως είναι η Microsoft, να αφήσουν το FBI ή άλλες ομοσπονδιακές αρχές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών τους που είναι εκτός των ΗΠΑ και που είναι αποθηκευμένα σε διακομιστές που βρίσκονται σε άλλες χώρες.

 

Ναι, το ένταλμα για τα Stored Communications Act , το οποίο επιτρέπει την παράδοση των εγχώριων στοιχείων στην κυβέρνηση, που εκδίδονται από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ισχύει για τα ηλεκτρονικά δεδομένα, όπως τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που βρίσκονται σε διακομιστές στο εξωτερικό.
Η απόφαση ήταν έφεση της Microsoft για ένα ένταλμα SCA που αρχικά είχε εκδοθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 2014. Το ένταλμα έρευνας απαίτησε να παραδοθούν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενός πελάτη της Microsoft που ήταν ύποπτος σε μια διεθνή υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.
Η Microsoft παρείχε όλα τα στοιχεία που άνηκαν στον ύποπτο και ήταν αποθηκευμένα εντός των συνόρων των ΗΠΑ, αλλά η εταιρεία που έχει τη βάση της στο Redmond αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το ένταλμα, όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε να παραδώσει τα δεδομένα που η εταιρεία διατηρούσε σε διακομιστές που βρίσκονται στην Ιρλανδία.

Ωστόσο οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η Microsoft θα πρέπει να συμμορφώνονται με το να παραδώσει τα αρχεία, τα φυσικά αντικείμενα, και άλλα υλικά εφ ‘όσον τα δεδομένα φιλοξενούνται από μια εταιρεία που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ.

Όλοι οι δικαστές της Circuit πήραν το μέρος της Microsoft.

Η απόφαση περιορίζει την ικανότητα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να συλλέγει με ένα ένταλμα έρευνας τα δεδομένα επικοινωνιών του εξωτερικού από τα κέντρα δεδομένων που βρίσκονται πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ – ακόμη και αν η ίδια η εταιρεία έχει την έδρα της στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει αποκαλύψει εάν ο κάτοχος του λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εμπλέκεται στην υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών είναι πολίτης των ΗΠΑ και εάν ο ύποπτος έχει χρεωθεί με ένα ομοσπονδιακό έγκλημα.
Επίσης, δεν είναι σαφές εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αποδεχθεί την απόφαση ή θα ασκήσει έφεση.