Η νέα Κομισιόν πήρε το πράσινο φως

Με Πρόεδρο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη το Σώμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η νέα Επιτροπή θα πρέπει τώρα να διοριστεί επισήμως από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για να μπορέσει να ξεκινήσει την πενταετή θητεία της την 1η Νοεμβρίου.

Στη ψηφοφορία συμμετείχαν 699 Ευρωβουλευτές, ψήφισαν υπέρ 423, κατά 209 και απείχαν 67.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε γύρος ομιλιών των αρχηγών των πολιτικών ομάδων και εκφράστηκαν, μεταξύ άλλων, επικρίσεις κατά της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο για τη σύνθεση, όσο και για το πρόγραμμα της.

Σε παρέμβασή του ο Κύπριος Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι “οι προγραμματικές θέσεις Γιούνκερ που καλούνται να ακολουθήσουν οι νέοι Επίτροποι, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους καθώς αντανακλούν την προσήλωση της νέας Επιτροπής στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα και οδήγησαν στη διαδικασία αποβιομηχανοποίησης του ευρωπαϊκού Νότου, στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, στην απορρύθμιση της εργασίας, στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, στη φτωχοποίηση, στην ασφυξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στα μνημόνια και τη σκληρή λιτότητα”.

“Η νέα Επιτροπή δεν είναι παρά ένα προϊόν συναλλαγής μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Προϊόν μιας πρακτικής που τείνει να γελοιοποιήσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ” είπε.