Η Νέα Δημοκρατία ”χτίζει” τους δικούς της αγανακτισμένους

Να μετουσιώσει το αίτημά της για παραίτηση της κυβέρνησης σε λαϊκό αίτημα επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς σε λαϊκή συμμετοχή τον κόσμο στο επικείμενο συλλαλητήριο της 15ης Ιουνίου με κεντρικό σύνθημα το «παραιτηθείτε».

Με τον τρόπο αυτό στη Συγγρού επιχειρούν να μετρήσουν και τις δυνάμεις τους σε επίπεδο κοινωνικού ερείσματος, πριν ανοίξουν τα εργασιακά το φθινόπωρο και πριν αρχίσει να φτάνει ο λογαριασμός της συμφωνίας στις τσέπες των πολιτών την ίδια περίοδο, καθώς εκτιμάται ότι ο «συνδυασμός» είναι εκρηκτικός και θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα κοινωνικών αντιδράσεων.

Η πρωτοβουλία φέρεται να είναι εκτός κομματικών γραμμών, ωστόσο στη ΝΔ μέσα από την εκμετάλλευση και παρεμβάσεων κυβερνητικών αξιωματούχων που τονίζουν ότι αγγίζουν τα όρια της «συνταγματικής ανοχής» καθίσταται σαφής μία προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η ΝΔ δεν συμμετέχει οργανωμένα αλλά σημείωσε ότι κάθε πολίτης και βουλευτής είναι ελεύθερος να πράξει ότι πιστεύει αναφορικά με τη συμμετοχή του στο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο της 15ης Ιουνίου, προσθέτοντας ότι οι παραπάνω δηλώσεις λειτουργούν ως «πρόσκληση» για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο των «παραιτηθείτε».

Σε αυτό τοκλίμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί για τις δηλώσεις Φίλη τις οποίες χαρακτήρισε «έξω από τα όρια της συνταγματικής ανοχής» και «θεσμικό ατόπημα», προσθέτοντας ότι από τη περσινή δήλωση Τσίπρα ότι «είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «παραβιάζει τελικά κάθε λέξη του Συντάγματος». Μάλιστα, με το «άδειασμα» του Μεγάρου Μαξίμου στον υπουργό Παιδείας, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογράμμιζαν πως πλέον «η παραίτηση αποτελεί μονόδρομο».

Αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία, παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη σύσκεψη της Τρίτης στη Συγγρού, επικράτησε η καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, στάση για την οποία είχε προϊδεάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ομιλία του την Τετάρτη στην εκδήλωση για την απασχόληση του Ινστιτούτου Καραμανλής. Στο γαλάζιο επιτελείο κάνουν λόγο για «πλήρη ανυπαρξία αναπτυξιακής πολιτικής».

Παράλληλα, στη Νέα Δημοκρατία επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση και σε εθνικά ζητήματα, με αφορμή τόσο τη «χλιαρή» και «απροσδιόριστη απάντηση», όπως τη χαρακτηρίζουν αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για την ανάγνωση του Κορανιού στα Αγία Σοφία. Με αφορμή μάλιστα το περιστατικό έντονη δυσαρέσκεια εκφράστηκε και από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος ακύρωσε προγραμματισμένο δείπνο στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα στο μέτωπο και πάλι των εθνικών ζητημάτων με στόχο διεμβολήσει τον ήδη «λαβωμένο» για το θέμα συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, 53 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Νίκο Παππά και Νίκο Κοτζιά για το κατά πόσο προωθείται η μετονομασία του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σε μονάχα… Αθηναϊκό. Συνεγάτες του κ. Μητσοτάκη αναφέρουν ότι το θέμα είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίον αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ μείζονα εθνικά ζητήματα.