Η μόνη χώρα της Ευρώπης όπου δεν έχει νοσήσει κανείς από κορωνοϊό

Ο πλανήτης μετράει τις πληγές του από την επέλαση του φονικού ιού SARS-Cov-2 και της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί. Η εξάπλωσή του αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν καθολική καθώς υπάρχουν κρούσματα σε κάθε ήπειρο (πλην Ανταρκτικής).

Στην Ευρώπη κάθε χώρα αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ή μικρότερο πρόβλημα με τον κορονοϊό και τη μετάδοσή του στην κοινότητα. Με την Ιταλία φυσικά να έχει την δραματική πρωτοκαθεδρία με πάνω από 15.000 κρούσματα και πάνω από 1.000 θανάτους.

Μία χώρα της Ευρώπης ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κανένα κρούσμα. Συνθήκη που την κάνει μοναδική.

Αυτή είναι το Μαυροβούνιο των 631,219 κατοίκων. «Δεν υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. 392 άτομα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, από την αρχή της εξάπλωσης της ασθένειας, έχουμε παρακολουθήσει την κατάσταση της υγείας 2.000 ανθρώπων», σχολίασε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στις χώρες των Βαλκανίων

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού λαμβάνουν οι κυβερνήσεις των χωρών της Βαλκανικής, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19.

Στη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στο κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού, που ανέρχονται πλέον σε 16. Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να περάσει ο κίνδυνος, ενώ θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια, ιδιωτικές επιχειρήσεις, αίθουσες συναυλιών. Επίσης, θα επιβληθεί απαγόρευση για τα ταξίδια σε ορισμένες χώρες και θα αποφευχθεί η είσοδος ατόμων από χώρες με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων Covid-19.

Στη Σλοβενία, όπου κηρύχθηκε επιδημία, έχουν καταγραφεί 96 κρούσματα κορονοϊού και οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι από την ταχύτητα μετάδοσης του Covid-19. Δεδομένου ότι αρκετοί γιατροί πιστεύεται ότι έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, η κυβέρνηση υιοθετεί ένα νέο καθεστώς εργασίας για το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης.

Στη Ρουμανία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού έχουν φτάσει τα 64 και οι αρχές καλούν τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση του ιού.

Στην Κροατία, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 27 κρούσματα κορονοϊού και η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Εξάλλου, ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες μέχρι τις 14 Απριλίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ριέκα ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2020.