Η Μισιέλ Γιο θα γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

Η Μισέλ Γιο, η πρώτη Ασιάτισσα ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ, πρόκειται να γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) αφού συμπεριλήφθηκε σήμερα (8/9) σε μια λίστα με οκτώ νέα προτεινόμενα μέλη.

Η Γιο κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου νωρίτερα φέτος για τον ρόλο της στην ταινία «Everything Everywhere All at Once» (Τα Πάντα Όλα») και η προτεινόμενη συμμετοχή της στη ΔΟΕ θα επικυρωθεί στη συνεδρίασή της στη Βομβάη τον επόμενο μήνα.
Η Γιο, πρώην πρωταθλήτρια της Μαλαισίας στο σκουός νεανίδων, έκανε την επιτυχία της στο Χόλιγουντ όταν πήρε τον ρόλο του κοριτσιού του Τζέιμς Μποντ στο «Tomorrow Never Dies» του 1997, δίπλα στον Πιρς Μπόσναν.

Πρωταγωνίστησε επίσης στην ταινία πολεμικών τεχνών «Crouching Tiger Hidden Dragon», στο δράμα περιόδου του 2005 «Memoirs of a Geisha» και στη ρομαντική κωμωδία του 2018 «Crazy Rich Asians».

Συμμετέχει στη λίστα με τον πρώτο Ολυμπιονίκη του Ισραήλ, Γιαέλ Αράντ, τον Ούγγρο επιχειρηματία και αθλητικό διευθυντή Μπάλαζ Φούριες, την Σεσίλια Ροξάνα Τάιτ Βιλακόρτα, πρώην Ολυμπιονίκη και πολιτικό από το Περού, και τον Γερμανό αθλητικό επιχειρηματία Μίκαελ Μροντζ ως τα πέντε προτεινόμενα μεμονωμένα μέλη από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ.

Η Σουηδή Πέτα Σέρλινγκ, επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, και ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Ζάε-γιουλ, πρόεδρος της διεθνούς ένωσης παγοδρομίας (International Skating Union), είναι υποψήφιοι για εκλογή λόγω της θητείας τους ως επικεφαλής διεθνών ομοσπονδιών.

Ο Μερέζ Μπουσαγιανέ, πρόεδρος της ολυμπιακής επιτροπής της Τυνησίας, είναι επίσης υποψήφιος για εκλογή ως ex officio μέλος.

«Αυτοί οι υποψήφιοι προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο έργο της ΔΟΕ λόγω της εμπειρίας και της ποικίλης τεχνογνωσίας τους σε διαφορετικά κοινωνικά στρώματα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ σε δήλωση.

«Αυτό που έχουν όλοι τους κοινό είναι η αγάπη τους για τον αθλητισμό και η ισχυρή τους πίστη στις Ολυμπιακές αξίες και σε αυτό που πρεσβεύει η ΔΟΕ. Το όραμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο μέσω του αθλητισμού», αναφέρει.