Η μετανάστευση των νέων μας

TO ΠΡΟΒΛΗΜΑ

• Η γεννητικότητα, η γήρανση του πληθυσμού και η μετανάστευση αποτελούν τις 3 βασικές παραμέτρους που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τα δημογραφικά δεδομένα και εξελίξεις σε μια χώρα.

• Σήμερα τα δημογραφικά δεδομένα στον τόπο μας καταδεικνύουν ότι συντελείται μια σημαντική δημογραφική αλλοίωση. Πέραν απο την υπογεννητικότητα και και την υπέρμετρα και δυσανάλογα για το μέγεθος μας εισροή ξένων,η μετανάστευση των νέων μας τα τελευταία 3-4 χρόνια αποτελεί ένα επιπρόσθετο παράγοντα με αρνητικές δημογραφικές συνέπειες.

• Η αντίδραση της Κυπριακής πολιτείας γι αυτό το μείζον θέμα με σοβαρότατες δημογραφικές αλλά και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες μέχρι στιγμής είναι σπασμωδική έως ανύπαρκτη. Ούτε καν μελέτη, αξιολόγηση και παρακολούθηση του προβλήματος έχει γίνει μέχρι σήμερα.

• Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος απώλειας του ενός τρίτου τουλάχιστον της νέας γενιάς στην πλειοψηφία τους νέοι επιστήμονες ,τα ταλέντα που αποτελούν και το πιο επίλεκτο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου. Εκείνα τα μυαλά που αν τους εδίνετο η κατάλληλη ευκαιρία θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά και να ανατρέψουν τα σημερινά αδιέξοδα ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Πατρίδα μας .

Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι¨

– οι νέοι που φεύγουν ή παραμένουν στο εξωτερικό μετά τις σπουδές τους ,δεν επιστρέφουν εύκολα ακόμα κι αν θα δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης,

– εξανεμίζονται προς όφελος των ήδη οικονομικά εύρωστων χωρών ,επενδυμένα κεφάλαια που εναποθέσαμε ως κράτος και οικογένειες στη μόρφωση τους,

– μειώνεται η δυνατότητα ανάπτυξης μιας ανταγωνιστικής οικονομίας γιατί το επιστημονικό δυναμικό αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για στροφή προς τις νέες αναδυόμενες οικονομικές δραστηριότητες,

– το επιστημονικό δυναμικό δεν δημιουργείται απο την μια μέρα στην άλλη και τυχόν απώλεια του σήμερα θα αποτελεί ένα μεγάλο κενό αύριο,

-χάνεται εκείνη η γενιά που έχει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της πληθυσμιακής αναλογίας στον τόπο μας.

Β . ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

α) Απεμπλοκή από Σχέδια Εργοδότησης που βασίζονται στο μοντέλο της χαμηλά αμειβόμενης και περιστασιακής απασχόλησης των 500€ γιατί δεν ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά και τα προσόντα των νέων με ψηλά ακαδημαικά προσόντα και τα ταλέντα που θα πρέπει πάση θυσία να κρατήσουμε στον τόπο μας γιατί σ αυτούς βασίζεται η αναδιάρθρωση της οικονομίας μας .

Οι δημόσιοι πόροι να διοχετευτούν σε δράσεις με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα όπως η επιχειρηματικότητα ,η οικονομία της γνώσης, της έρευνας ,της καινοτομίας και της νέας τεχνολογίας.

Καθημερινά ακούμε για Κύπριους που καινοτομούν στο εξωτερικό γιατί όχι και στον τόπο τους.

Εξ άλλου ας μην ξεχνούμε ότι το οικονομικό θαύμα μετά την τουρκική εισβολή προήλθε αποκλειστικά και μόνο μέσα από την επιχειρηματικότητα των Κυπρίων.

β) Οι ξένες επενδύσεις δεν είναι πανάκεια. Θα πρέπει να προβληματίσει το κόστος- όφελος και να στοχεύσουμε σ εκείνες που δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, και αξιοποιούν το επιστημονικό δυναμικό του τόπου.

γ) Οι Συμφωνίες που υπογράφονται για δραστηριοποίηση ξένων εταιρειών στην Κύπρο,καθώς και η προκήρυξη προσφορών θα πρέπει να περιέχουν ρήτρα για πρόσληψη/εργοδότηση ντόπιου επιστημονικού προσωπικού σε ποσοστό τουλάχιστον 90%.

( Συμβόλαια/ Συμφωνίες με Νοble,ENI,Halliburton κλπ .Πως κατοχυρώσαμε την πρόσληψη των Κυπρίων επιστημόνων 😉

δ) Το κράτος θα πρέπει και είναι υποχρέωση του να καταδικάζει κι όχι να υιοθετεί εργοδοτικές συμπεριφορές που εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση και προσφέρουν εξευτελιστικούς μισθούς για θέσεις που απαιτούν πανεπιστημιακά προσόντα.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να καταδικάζει κι όχι να ικανοποιεί αιτήματα εργοδοτών για απασχόληση ξένου επιστημονικού προσωπικού .Σήμερα σχεδόν δεν υπάρχει ειδικότητα που να μην υπάρχει κατάλληλος και προσοντούχος Κύπριος για να προσληφθεί.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ