Η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει την Αυστραλία: Άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στο Σίδνεϋ

Η πανδημία σαρώνει την Αυστραλία τις τελευταίες μέρες, με τα κρούσματα να παρουσιάζουν εκθετική αύξηση σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην πολυπληθέστερη πολιτεία της μάλιστα, τη Νέα Νότια Ουαλία, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες πέντε ημέρες, παρά το γεγονός ότι στη χώρα, περισσότερο από το 90% των πολιτών ηλικίας άνω των 16 ετών είναι πλέον, πλήρως εμβολιασμένο.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έσπασε το ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη την Αυστραλία, με τις παραδόσεις από τα μεγάλα κέντρα διανομής στα σούπερ μάρκετ των προαστίων να καθυστερούν με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Σίδνεϋ να βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες ελλείψεις ακόμη και σε βασικά προϊόντα.

Η Woolworths Group Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία σούπερ μάρκετ της Αυστραλίας, δήλωσε ότι αρκετές είναι οι παραγγελίες που καθυστερούν, ενώ η ανταγωνιστική εταιρεία Coles Group Ltd. ανέφερε ότι ο αριθμός του προσωπικού που νοσεί με κορωνοϊό και πρέπει να παραμένει σε καραντίνα, καθημερινά αυξάνεται. Η εταιρεία με έδρα το Σίδνεϋ ανέφερε ωστόσο, ότι το προσωπικό και οι προμηθευτές «κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να εφοδιάσουν τα καταστήματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Ελλείψεις εργαζομένων
Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού ωστόσο, προβλημάτιζαν εδώ και καιρό τις αυστραλιανές επιχειρήσεις, με την κρίση να εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα της National Australia Bank Ltd σε 1.600 επιχειρήσεις.

Περίπου τέσσερις στις 10 αυστραλιανές επιχειρήσεις θεωρούν την έλλειψη εργαζομένων ως ένα «πολύ σημαντικό ζήτημα», με τα προβλήματα να είναι εντονότερα στη Δυτική Αυστραλία, όπου ο πρωθυπουργός Mark McGowan δεν έχει ακόμη ανοίξει πλήρως τα σύνορα της πολιτείας. Οι πιο σοβαρές ελλείψεις εργαζομένων εντοπίζονται στους κλάδους του εμπορίου.

Τα κυβερνητικά στελέχη της Αυστραλίας υποστηρίζουν ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των μισθών, οι οποίες θα βοηθούσαν τον πληθωρισμό να παραμείνει μεταξύ του 2%-3% εντός δηλαδή, του ορίου – στόχου της κεντρικής τράπεζας.