Η μεγαλύτερη κυπριακή επένδυση, ο τερματικός υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό

Η δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Δημοκρατίας, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης και πρόσθεσε ότι θα προσφέρει ασφαλή διέξοδο για την εξαγωγή του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Η Κύπρος, συνέχισε, μπορεί να έχει ένα από τα μεγάλα τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου στον κόσμο … «Η απόφασή μας για υλοποίηση αυτού του έργου είναι χωρίς επιστροφή γιατί τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν είναι ασύγκριτα».

Προσδιόρισε την έναρξη των εργασιών για δημιουργία του τερματικού τέλη 2014  με αρχές του 2015, προκειμένου να είναι έτοιμο στα μέσα του 2019 για μεταφορά του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές…. «Επιδίωξή μας είναι στο κυπριακό τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου να φιλοξενούμε το δικό μας φυσικό αέριο που να το μεταφέρουμε στις διεθνείς αγορές, όπως  και αυτό του Ισραήλ και του Λιβάνου, αλλά και άλλων χωρών της περιοχής.

 Στο τομέα των πετρελαιοειδών, είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί με τη δημιουργία του κρατικού τερματικού πετρελαιοειδών και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με ολλανδική εταιρεία. Παράλληλα, βρίσκεται υπό ανέγερση ένα ιδιωτικό τερματικό πετρελαιοειδών.

Στα θέματα υποδομών «προχωρούμε με τη μελέτη που κάνει η Υπηρεσία Ενέργειας για την έλευση του αγωγού που θα συνδέει το τεμάχιο 12 με τη στεριά, και το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, λαμβάνοντας υπόψη και τις αναγκαίες συνέργιες που πρέπει να προκύψουν με τις νέες αδειοδοτήσεις από το Β’ Γύρο Αδειοδότησης», τόνισε ο κ. Συλικιώτης.

Ως προς τις ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είπε ότι το 2012 η συνεισφορά τους στην τελική κατανάλωση ενέργειας έφτασε το 8,6%, ξεπερνώντας τον εθνικό στόχο για 4,92%.