Η μεγάλη δίκη της Αργεντινής – Στο εδώλιο 68 κατηγορούμενοι για εγκλήματα στην περίοδο της δικτατορίας

Οι «πτήσεις θανάτου» στο εδώλιο, στη μεγαλύτερη δίκη στην ιστορία της Αργεντινής, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στην περίοδο της δικτατορίας.

68 κατηγορούμενοι  θα λογοδοτήσουν για τις «πτήσεις του θανάτου» την πρακτική που ακολούθησε ο στρατός της Αργεντινής στο πλαίσιο του “βρώμικου πολέμου”, όταν αντιφρονούντες υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ρίχνονταν στη θάλασσα από αεροπλάνα.

Ο απόστρατος της Ανωτάτης Σχολής Μηχανικής του Πολεμικού Ναυτικού (Esma), του διαβόητου κέντρου κράτησης και βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας γνωστού και ως “Άουσβιτς της Αργεντινής”, ο Αντόλφο Σιλίνγκο είχε πρώτος παραδεχτεί σε συνέντευξή του το 1995 ότι συμμετείχε στις πτήσεις. Ο αργεντινός απόστρατος καταδικάσθηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περίφημη δίκη της Esma, που ολοκληρώθηκε το 2003.

Οκτώ χρόνια αργότερα, το 2011, διαβιβάστηκε στον ανακριτή φάκελος με 130 φωτογραφίες πτωμάτων που είχαν ξεβραστεί στις ακτές της Ουρουγουάης, με δεμένα τα πόδια και τα χέρια και σημάδια βασανιστηρίων. Τα ντοκουμέντα αυτά ανήκαν στον στρατό της Ουρουγουάης και μέχρι πέρυσι θεωρούνταν στρατιωτικά απόρρητα.

Οι κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν για απαγωγές, βασανιστήρια και βιασμούς εναντίον 800 θυμάτων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή.

Η δίκη ξεκίνησε στο Μπουένος Άιρες. 900 μάρτυρες θα καταθέσουν για την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας. Οι οργανώσεις υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμούν ότι 30.000 άνθρωποι χάθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Οι 15.000 από αυτούς τουφεκίσθηκαν. Περί τα 500 παιδιά αρπάχτηκαν από τις πολιτικές κρατούμενες μητέρες τους.