Η μείωση του Προϋπολογισμού δεν θα επηρεάσει το έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στον οποίον περιλαμβάνεται ο Προϋπολογισμός της Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Φυλακών και Κρατικού Αρχείου, παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο αρμόδιος Υπουργός Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Νικολάου είπε πως είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση υποχρέωσε την Κυβέρνηση να περιορίσει τις δαπάνες σε σύγκριση με τις δαπάνες που προνοούνταν σε προηγούμενους Προϋπολογισμούς.

Εχουμε όμως, σημείωσε, διαβεβαιώσει την Επιτροπή Οικονομικών και τα μέλη της Βουλής ότι αυτό δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά το έργο και την προσπάθεια που καταβάλουμε για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του έργου που επιτελούμε τόσο σε σχέση με το Υπουργείο, όπου προχωρούμε με την εφαρμογή συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Νικολάου είπε πως ήδη έχουμε προχωρήσει στην εγκατάσταση συστήματος μηχανογράφησης, το οποίο να μπορεί να συνδέσει την λειτουργία όλων των θεμάτων του Υπουργείου κατά τρόπο που να μπορεί να αξιοποιείται καλύτερα η παραγωγικότητα, η λειτουργία και η απόδοση των λειτουργών.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, προχωρούμε με σημαντικές αλλαγές που έχουν να κάνουν στην Αστυνομία, όπου παρά την ύπαρξη σημαντικού αριθμού θέσεων κενών εντούτοις επιχειρούμε μέσα από την αναδιοργάνωση που έχει αρχίσει να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα μέλη της Αστυνομίας σε αστυνομικής φύσεως καθήκοντα είτε σε πεζές περιπολίες είτε στην παρουσία δίπλα από τον πολίτη ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο την επιχειρησιακή δυνατότητα της αστυνομίας.

“Εχουμε αναδιοργανώσει και αναβαθμίσει τόσο σε επίπεδο πανεπιστημιακό την συνεργασία μας σε θέματα εκπαίδευσης, την συνεργασία της Αστυνομικής Ακαδημίας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την παρουσία ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που λειτουργούν στον τόπο, οι οποίοι παρέχουν διαλέξεις, εκπαιδεύσεις σε μέλη της Αστυνομίας, οι οποίες ουσιαστικά στοχεύουν πέραν από την ευαισθητοποίηση των μελών της Αστυνομίας για κάποια ζητήματα να κατακτήσουν ξανά όλα τα μέλη της Αστυνομίας γνώσεις σε αστυνομικής φύσεως καθήκοντα”, πρόσθεσε.

Θέλουμε, συνέχισε, ο αστυνομικός να είναι ένας πλήρης αστυνομικός που να γνωρίζει και να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως σε όλα τα καθήκοντα που προβλέπονται για την Αστυνομία – να μπορεί να κάμει μια σύλληψη, να πάρει μια κατάθεση, να μπορεί γενικά να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του αστυνομικού.

Η σωστή αξιοποίηση των μελών της Αστυνομίας, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, θα μας δώσει την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε στον βαθμό που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον αριθμό των κενών θέσεων που υπάρχουν σήμερα.

Την ίδια ώρα, είπε, στοχεύουμε μέσα από την αναδιοργάνωση να υποκαταστήσουμε αστυνομικούς, οι οποίοι σήμερα υπηρετούν σε μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα με πολιτικό προσωπικό, το οποίο θα προέλθει μέσα από την αναδιοργάνωση του ευρύτερου τομέα.

Είμαι στην ευχάριστο θέση, είπε ο κ. Νικολάου, και έχω ενημερώσει ήδη και την Επιτροπή Οικονομικών ότι η Αστυνομία έχει αρχίσει ήδη την διαδικασία αναδιοργάνωσης και υλοποίησης μελέτης που έχει ετοιμαστεί από εμπειρογνώμονες.

Εχουμε εντείνει τις δραστηριότητες μας, σημείωσε, στα πλαίσια της εξαγγελίας για αποτελεσματική δίωξη του εγκλήματος για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων εγκληματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες διακρίνουν τον τόπο μας.

Είπε πως έγινε σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων με αποτελεσματικότητα. Αναφερόμενος στις δραστηριότητες καζίνο και ηλεκτρονικού τζόγου, είπε πως ήδη έχουμε αποτελέσματα, όπου σημαντικός αριθμός τέτοιων υποστατικών έχουν κλείσει σε κάθε επαρχία.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι η Πάφος έχει καθαρίσει και δεν λειτουργούν τέτοια παράνομα υποστατικά. Στην Λευκωσία έχουν μείνει μόνο δύο που δραστηριοποιούνταν με αυτού του είδους τις παράνομες δραστηριότητες. Ενας σημαντικός αριθμός γύρω στα δέκα υποστατικά έχουν ήδη κλείσει στην Λευκωσία. Στην Λεμεσό άλλα τόσα έχουν κλείσει και παραμένει ένας μικρός αριθμός. Στην Λάρνακα, όπου υπήρχε κι εκεί μια έντονη δραστηριότητα, παραμένουν κάποια αλλά έχουν κλείσει το 60% εκείνων που λειτουργούσαν”, πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι σημαντικές είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει και στις Φυλακές. “Εχουμε βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων είτε σε θέματα που έχουν να κάμουν με την υγιεινή είτε σε σχέση με τις εγκαταστάσεις είτε για τους ίδιους τους φυλακισμένους. Εχουμε παραχωρήσει διευκολύνσεις που δεν επηρεάζουν την ασφάλεια των φυλακών”, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι ρυθμίστηκαν όλα αυτά χωρίς να απαιτείται η δαπάνη σημαντικών χρημάτων.

Οσον αφορά τον υπερπληθυσμό των φυλακών και των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων, ο κ. Νικολάου είπε πως συζητείται αυτή την στιγμή και επεξεργάζεται μελέτη για ανέγερση νέων φυλακών με την μέθοδο της συνεργασίας του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Σε σχέση με την Δικαιοσύνη, ο Υπουργός είπε πως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που την απασχόλησαν είναι ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης. “Με συγκεκριμένα μέτρα που θα έλεγα ότι είναι καθοριστικά στοχεύουμε στην βελτίωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης. Η πρόσληψη νέων δικαστών, η επέκταση του θεσμού της αυτόματης καταγραφής των πρακτικών των δικαστηρίων – η έλλειψη του οποίου προκαλούσε καθυστέρηση – αποτελούν από τα σημαντικότερα θέματα που έχουμε ήδη εφαρμόσει”, σημείωσε.

“Εχουμε προχωρήσει στην κατάργηση-κλείσιμο πολλών κρατητηρίων. Αστυνομικά κρατητήρια έπαψαν να φιλοξενούν ύποπτα πρόσωπα πέραν των 24 ωρών. Η ρητή οδηγία που έχει δοθεί είναι όπως τα κρατητήρια αυτά που δεν κρίνονται κατάλληλα για μεγαλύτερο χρόνο παραμονής προσώπων που τελούν υπό κράτηση θεωρούνται κλειστά και θα είναι μόνο για 24 ώρες”, σημείωσε.

Ο κ. Νικολάου είπε επίσης ότι έχει κλείσει η πτέρυγα 9 και 10 των Κεντρικών Φυλακών που χρησιμοποιούνταν για αστυνομικά κρατητήρια και για τις οποίες έγιναν υποδείξεις από την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι θα έπρεπε να είχαν κλείσει.

“Θα ανακαινιστούν για να προσφερθούν για τις περιπτώσεις προσώπων που είναι κατάδικοι όχι για εγκλήματα του ποινικού κώδικα αλλά γιατί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε οικονομικές τους υποχρεώσεις από εντάλματα που έχουν εκδοθεί από τα δικαστήρια”, ανέφερε.

Δυστυχώς, συνέχισε ο Υπουργός, η οικονομική κρίση έχει υποχρεώσει το κράτος να προχωρήσει σε μια σειρά από περικοπές στην προσπάθεια να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες.

Υποχρεώθηκε το κράτος, σημείωσε, να αναθεωρήσει κάποια επιδόματα μειώνοντας τα επιδόματα βάρδιας και το επίδομα βάρδιας Κυριακής και αργιών. Πρόσθεσε ότι για τις μειώσεις αυτές υπάρχει διάλογος με τις συντεχνίες.

Ως Υπουργείο, είπε, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη δαπάνη όσον αφορά τα επιδόματα αυτά, από την πρώτη στιγμή αρχίσαμε ένα διάλογο εφαρμογής μηχανισμού ελέγχου.

“Μειώσαμε τον χρόνο των αστυνομικών που αξιοποιούνται για σκοπούς ασφάλειας των γηπέδων γιατί πραγματικά βλέπαμε ότι δεν ήταν αναγκαίος τόσο μεγάλος αριθμός αστυνομικών σε όλα τα στάδια. Την ίδια ώρα δώσαμε ξεκάθαρο το μήνυμα ότι την στιγμή που μπορεί να αξιοποιηθεί ένας χαμηλόβαθμος αστυνομικός είναι προτιμότερο από ένα που κατέχει υψηλό βαθμό ώστε να είναι μειωμένες οι δαπάνες”, πρόσθεσε.

Είπε ότι τα έργα που θα προωθηθούν έχουν να κάνουν με κτηριακές εγκαταστάσεις, ηλεκτρονική δικαιοσύνη με την επιλογή επενδυτών-συνεργατών. Επίσης αναφέρθηκε στην “φωτοεπισήμανση, ανέγερση Κρατικού Αρχείου, γραφείο για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας και Αμμοχώστου”.