Η Λάρνακα απαιτεί Πανεπιστήμιο

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές τους αποτελούν κινητήρια δύναμη σε μια πόλη, προσδίδοντας στην ανάπτυξη της κουλτούρας της και επιτρέποντας στην τοπική κοινότητα και στις επιχειρήσεις να αισιοδοξούν για τη δημιουργία σημαντικού οφέλους.

Είναι λοιπόν αυτονόητο πως η δημιουργία μιας Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής θα είναι ζωτικής σημασίας για την Λάρνακά μας, καθώς τα οφέλη θα εκτείνονται πολύ πέρα από τις αίθουσες διδασκαλίας και τα αμφιθέατρα. Στην πραγματικότητα, όπως προανέφερα, ένα πανεπιστήμιο μπορεί να συμβάλει, τόσο στην κοινωνική, όσο και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Καταρχάς, θα ενισχύσει την πόλη διαμορφώνοντας διεθνείς σχέσεις με ακαδημαϊκούς και πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει ως πυρήνας για νέους ανθρώπους με νέες ιδέες, που ενθαρρύνουν την ανοικτή συζήτηση και τη δημιουργικότητα, συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση σκεπτόμενων και δραστήριων πολιτών. Τα πανεπιστήμια αποτελούν εστίες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις επιχειρήσεις, η ακαδημαϊκή έρευνα και οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας σειράς ζωτικών βιομηχανιών. Ανοίγονται θέσεις εργασίας και αυξάνεται η ζήτηση για ενοικιαζόμενες κατοικίες. Οι τοπικές επιχειρήσεις εστίασης θα ενισχυθούν, ανακουφίζοντας τις ανησυχίες τους για -εισπρακτικά- ήσυχους χειμώνες. Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία για το άνοιγμα νέων καταστημάτων και επιχειρήσεων, καθώς η προσέλκυση περισσότερου κόσμου θα αυξήσει τη ζήτηση.

Για πολλά χρόνια η Λάρνακα αγωνίζεται για τη δημιουργία μιας δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής, αντιμετωπίζοντας πολλά εμπόδια. Πολλά σχέδια απέτυχαν, αλλά οι φορείς της πόλης και ειδικά ο δήμαρχός μας Ανδρέας Βύρας, δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια, έχοντας ως προτεραιότητα, τα τελευταία χρόνια, τη δημιουργία Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής των Επιστημών της Θάλασσας.

Μετά από μια σειρά από κωλύματα, μεταξύ άλλων, της άρνησης του Πανεπιστημίου Κύπρου να υποστηρίξει την ίδρυση της νέας πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα, το δημοτικό συμβούλιο στράφηκε προς το ΤΕΠΑΚ, το οποίο και ανταποκρίθηκε θετικά. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποστήριξε την ανάγκη για δημιουργία μιας Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής των Επιστημών της Θάλασσας στη Λάρνακα και δεσμεύτηκε δημόσια, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη του αιτήματός μας.

Αυτή τη φορά, ελπίζουμε η κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της, δίνοντας μας αυτή την ευκαιρία, η οποία θα είναι, για εμάς τους Λαρνακείς, μια μεγάλη κοινωνική και οικονομική ανάσα. Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής δεν θα αποτελέσει μόνο ένα βήμα προς την πρόοδο της Λάρνακας αλλά και μια απόδειξη της δυνατότητας της κοινωνίας μας, να πραγματοποιεί μεγάλα όνειρα και στόχους. Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας προς υλοποίηση τούτου του σημαντικού εγχειρήματος.

Κυριακή Γερολέμου

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Λάρνακας

Διαμέρισμα Λάρνακας